Francie nechce před volbami nic podcenit. V ulicích budou tisíce policistů

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve v souvislosti se čtvrtečním útokem v Paříži uvedl, že nedělní hlasování v prvním kole prezidentských voleb nesmí nic narušit. Kvůli bezpečnosti v okolí 67 tisíc volebních místností proto země zmobilizuje přes 50 tisíc policistů a četníků, kterým pomůže 7000 vojáků, uvedl na svém webu list Le Figaro. Posílena také byla ostraha prezidentských kandidátů. Situaci ve Francii se budeme věnovat i v Událostech, komentářích ve 22 hodin s poslanci Tomiem Okamurou a Romanem Váňou.

Ministr vnitra Matthias Fekl uvedl, že žádný ozbrojený strážce zákona nesmí být v bezprostřední blízkosti volebních místností, protože „takové je demokratické pravidlo“. Současně varoval, že by se mohly objevit excesy od extremistů všeho druhu.

Jak řekl listu Le Figaro nejmenovaný zdroj z armády, počítá se s tím, že vojenské hlídky budou ve spolupráci s policií a četnictvem věnovat největší a nejčastější pozornost právě volebním místnostem. Přímo do nich ale nebudou moci vstupovat vojáci ani jiní strážci. Podle zákona jim to smí nařídit jedině prezident.

Řada opatření je utajená

Ministr vnitra Fekl při bezpečnostní poradě naléhal na účinnou komunikaci: „Dbejte na to, aby každý předseda volební komise měl přímé číslo na bezpečnostní síly. Žádám každou ze složek, aby byla připravena (zasáhnout) zejména na venkově, kde jsou volební místnosti od sebe dosti vzdálené,“ řekl.

„Některá opatření jsou zjevná, mnoho opatření ale zůstává neviditelných. Musí zůstat utajená, aby byla účinná,“ poznamenal mluvčí ministerstva vnitra. Skutečnost, že po čtvrtečním útoku nevarovala veřejnost před teroristickým nebezpečím speciální aplikace pro mobilní telefony, nebyla selháním, ale „vědomou volbou“ policie, protože situaci se podařilo rychle objasnit a okolí činu bylo uzavřeno, vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet.

Zastřelený policista byl loni u otevření Bataclanu

Pařížské velitelství policie navštívil rovněž prezident Francois Hollande, aby podle Elysejského paláce ocenil ukázkovou odvahu, s níž pořádkové síly čelily čtvrtečnímu útoku, při kterém přišly o jednoho z policistů. Tím byl sedmatřicetiletý Xavier Jugelé, který podle informací francouzských médií loni v listopadu dohlížel na znovuotevření hudebního klubu Bataclan, uzavřeného po krvavém teroristickém útoku z roku 2015.

„Jsem rád, že tu jsem,“ řekl loni v listopadu policista Jugelé časopisu People. „Jsem rád, že se Bataclan znovu otevírá. Je to symbolické. Jsme tu dnes v noci jako svědci. Jsme tu, abychom bránili naše občanské hodnoty. Tento koncert se koná, aby oslavil život, aby řekl ‚ne‘ teroristům,“ dodal tehdy.

Aktuální téma před volbami: bezpečnost ve Francii (zdroj: ČT24)

Při útoku byla zraněna i Němka, která se náhodou nacházela u místa činu. Žena utrpěla vážná zranění, ale není v ohrožení života. Její stav je stabilizovaný.

Útočník ve čtvrtek večer na pařížské třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku začal střílet z automatické zbraně po policejní hlídce, zabil jednoho policistu a dva další zranil, než byl sám zabit. Útok se odehrál jen tři dny před prvním kolem prezidentských voleb.

Podle listu Le Monde míval devětatřicetiletý Karim Cheurfi potíže se zákonem už od poloviny 90. let a předloni vyšel z vězení, kde byl za pokus o trojnásobnou vraždu. V hledáčku protiteroristických služeb ale nebyl.