Řidiče, který v Antverpách najel do pěší zóny, obvinili z terorismu

Devětatřicetiletý Mohamed R., který ve čtvrtek namířil auto do nákupní zóny v Antverpách, byl obviněn z pokusu o vraždu s teroristickými rysy. Oznámili to belgičtí prokurátoři. Chodci museli řidiči uskakovat z cesty, jako zázrakem nikdo neutrpěl zranění. Muž žije ve Francii, má ale severoafrický původ.

Mohamed R. byl obviněn rovněž z nelegálního držení zbraní. Francouzské policejní zdroje sdělily agentuře Reuters, že muž se možná nesnažil někoho zasáhnout, ale byl pravděpodobně opilý a snažil se uniknout policejní kontrole.

Mohamed R. nebyl podle belgického tisku francouzským úřadům známý jako islámský radikál. Vyšetřován byl ale kvůli nezákonnému držení zbraní.

Podle listu Het Laatste Nieuws byl minulý týden zatčen hned třikrát, z toho jednou v Nizozemsku a dvakrát v Antverpách, kde strávil několik hodin ve vězení kvůli neplatným dokumentům. Policie mu tehdy doporučila, aby Belgii opustil.

Muž ve čtvrtek dopoledne najel velkou rychlostí do ulice Meir, což je obchodní tepna Antverp. Lidé museli uskakovat, podle svědků se ale řidič nikoho nesnažil vozem zasáhnout. Vojákům se ho podle místní policie nepodařilo zastavit, auto projelo křižovatkou na červenou a mířilo k nábřeží. Až tam ho policisté zablokovali. Incident se obešel bez obětí a raněných. V autě se našly nože a další zbraně.

K pokusu o útok v Antverpách došlo pouhý den po atentátu v Londýně. Útočník tam nejprve autem porážel lidi na Westminsterském mostě a pak zaútočil nožem u budovy parlamentu. Vedle něj přišli o život další čtyři lidé a na 50 osob utrpělo zranění. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát.