Trump se těší do Pekingu. Podle Tillersona chce prohloubit vztahy s Čínou

Americký prezident Donald Trump se těší na návštěvu Pekingu. Čínskému prezidentovi vyřídil tento vzkaz ministr zahraničí Rex Tillerson. Nový šéf Bílého domu chce podle Tillersona prohloubit vzájemné vztahy, přestože Čínu často ostře kritizuje. Si Ťin-Pching od spolupráce s Trumpem očekává nové konstruktivní bilaterální vztahy. Přibližný termín setkání obou státníků ale zatím znám není.

Podle sdělení čínského ministerstva zahraničí Si Ťin-pching ocenil velkou snahu Tillersona dosáhnout hladkého přechodu do nové éry vztahů obou států. „Řekl jste, že čínsko-americké vztahy mohou být jen přátelské. Jsem vám za to vděčný.“

Problémy mezi Pekingem a Washingtonem jako podezírání Číny, že stojí za jaderným programem KLDR, nebo naopak nelibost Číny nad přístupem Spojených států k sebeurčení Tchaj-wanu, byly podle agentury Reuters při schůzce odsunuty stranou, přinejmenším před novináři.

„Společné zájmy Číny a Spojených států zdaleka převažují nad rozdíly a spolupráce je jedinou správnou volbou pro nás oba,“ zdůraznil nejvyšší čínský představitel, podle něhož obě země musejí posílit koordinaci v citlivých regionálních otázkách, vzájemně respektovat své hlavní zájmy, brát zřetel na velká znepokojení a chránit stabilitu.

Rex Tillerson a Si Ťin-Pching
Zdroj: Ju Peng/ČTK/ZUMA

Tillerson podle sdělení čínského ministerstva zahraničí na druhé straně uvedl, že Donald Trump „velmi oceňuje svou dosavadní komunikaci“ se Si Ťin-Pchingem a těší se na jejich setkání. „Víme, že dalším dialogem dosáhneme většího vzájemného porozumění, které povede k posílení vztahů USA a Číny a nastaví tón pro naše budoucí vztahy a spolupráci,“ řekl rovněž.

Schůzkou se Si Ťin-pchingem uzavřel šéf americké diplomacie cestu po Asii. Navštívil během ní i Japonsko nebo Jižní Koreu. Vůbec nejčastěji ale hovořil o jejím severním sousedovi. KLDR pohrozil i vojenským zásahem, pokud neomezí své jaderné ambice. Spojeným státům podle něj došla trpělivost.

To, že Tillerson nevylučuje případný americký vojenský zásah, je podle agentury AP pro Peking znepokojující. Může se o to více obávat kolapsu severokorejského režimu a přívalu severokorejských uprchlíků do Číny.

KLDR testovala nový raketový motor

Severní Korea v minulých měsících provedla několik testů balistických raket. Střely byly vypáleny jako zkouška na případné zasažení amerických základen v Japonsku, zdůraznil Pchjongjang. O víkendu proběhl i test nového raketového motoru. Zkoušce, která podle státních médií znamená začátek nové éry raketového průmyslu země, přihlížel i vůdce Kim Čong-un.

Nový motor umožní dosáhnout světové úrovně ve vypouštění satelitů na oběžnou dráhu kolem Země, tvrdí státní agentura KCNA. Dodala, že se tak současně vyzkoušel motor, který by měl sloužit pro rakety dlouhého doletu. „Svět si brzy uvědomí význam historického vítězství, kterého jsme dnes dosáhli,“ citovala KCNA Kim Čong-una.