Vláda nám dělá ostudu, říká polská opozice a chce hlasovat o nedůvěře

Polská opozice chce hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě (zdroj: ČT24)

Polská opozice chce i přes malé šance na úspěch hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě premiérky Szydlové. Je to další dopad nedávného summitu, kde se Varšava jako jediná postavila proti znovuzvolení Donalda Tuska do čela Evropské rady. Opozice kabinetu vytýká, že zemi kompromituje. Ten oponuje, že brání demokracii. S tímto názorem se ale ztotožňuje méně Poláků než dřív.

Polský Sejm čeká další boj. Týden po summitu, kde Polsko jako jediné nepodpořilo svého krajana Tuska, chce opozice vládu sesadit. „Už 17 měsíců demoluje Polsko, demoluje polskou demokracii, právo, omezuje svobodu občanů, útočí na samosprávu i nezávislé soudnictví,“ uvedl předseda klubu Občanské platformy Slawomir Neumann.

Vláda ale tvrdí, že na summitu jako jediná bojovala za jednotu a demokracii. S volbou Tuska se nesmíří, neakceptuje ji.

Postoj 27 zemí Unie k osamocenému Polsku byl ve Varšavě v provládních médiích přirovnán k mnichovské zradě. „Ptám se, čí je to porážka? Podle mě především Evropské unie,“ uvedla polská premiérka Beata Szydlová.

Po summitu stoupl počet kritiků polské vlády

S takovým názorem ale Szydlová u opozice narazila. „Je to ostuda. Všem v Evropě se za to omlouvám, nebyl to hlas Polska,“ reagoval předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Premiérku sice kolegové na letišti vítali jako hrdinku v boji proti celé Evropě, sami Poláci ale nadšeni zrovna nejsou. Postup vlády ohledně volby Tuska kritizuje 68 procent Poláků, tedy nejen příznivci opozice. Demisi vlády by uvítalo 55 procent Poláků. Po summitu stoupl počet kritiků vlády i samotné premiérky.

Průzkumy
Zdroj: IBRIS

Opozice stranu Kaczynského obviňuje ze snahy zahájit zvolna odchod Polska z Unie. Případný polexit je tématem posledních dnů. „Začalo to zpochybňováním Unie, pak se přidala negativní slova o Unii, což je proces odchodu z Unie,“ uvedl předseda Moderni.pl Ryszard Petru.

Hlasovat o důvěře by se mohlo během parlamentní schůze, která začne 5. dubna. Šance opozice jsou malé, vláda má pohodlnou většinu. Opozice ale chce alespoň zahájit diskusi o polské zahraniční politice.