Babiš jako agent StB? Kauza jde na Slovensku k ústavnímu soudu

Zpravodaj ČT Mathé: Ústav paměti národa považuje rozhodnutí Nejvyššího soudu za nezákonné (zdroj: ČT24)

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) podal ústavní stížnost proti verdiktu nejvyššího soudu. Ten potvrdil, že český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích StB neoprávněně veden jako agent komunistické tajné policie.

Český ministr financí a šéf hnutí ANO se ve spisech objevoval pod přezdívkou Bureš. Okresní i krajský soud už dříve rozhodly, že je evidován v dokumentech StB jako její agent neoprávněně.

Babiš vinu odmítá

Slovenský nejvyšší soud začátkem letošního roku zamítl mimořádný opravný prostředek ÚPN, který chtěl tímto způsobem spor zvrátit. „Slovenský nejvyšší soud potvrdil to, co říkám od začátku. Byl jsem ve svazcích StB veden neoprávněně. S StB jsem nikdy nespolupracoval,“ reagoval tehdy Babiš.

„Je to jedna z mnoha vykonstruovaných kauz, kterou na mě mí nepřátelé a lidé, kterým se nehodím, připravili. Očekávám, že se mi všichni ti, kteří mě obviňovali a zneužívali této kauzy k mému pošpinění, omluví,“ uvedl vicepremiér.

Spor o zbavení mlčenlivosti

Předseda správní rady ÚPN Ondrej Krajňák se ale s rozhodnutím nejvyššího soudu nesmířil. „Jako předseda Ústavu paměti národa nemohu dovolit, aby byla naše minulost překreslována kontroverzními soudními rozhodnutími,“ prohlásil.

Ústav dříve upozornil, že rozhodnutí okresního i krajského soudu jsou nezákonná, protože bývalí příslušníci StB, kteří svědčili pro Babiše, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Nejvyšší soud v odůvodnění svého verdiktu napsal, že sice jde o podstatné porušení zákona, ale že ho lze dodatečně napravit, což nejvyšší soud také udělal. Během posuzování takzvaného dovolání ÚPN totiž sám požádal slovenského ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti zmiňovaných svědků a ministr žádosti vyhověl.

„Nejvyšší soud nemohl vykonávat další dokazování ani zasahovat do již vykonaných důkazů. Jeho pravomoci jsou stanovené zákonem a jejich překračování je v právním státě nepřípustné,“ podotkl právník ÚPN Pavol Poláček s tím, že ministr vnitra nemohl zpětně zprostit svědky mlčenlivosti.

Spravedlnost
Zdroj: ČT24

Z archivních dokumentů, které nyní spravuje ÚPN, vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u bratislavského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Babiš několikrát zopakoval, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.