Žádné masové deportace nechystáme, ujišťoval Trumpův ministr v Mexiku

Trumpův tým a Mexiko: První jednání tváří v tvář (zdroj: ČT24)

USA neplánují masové deportace imigrantů, řekl ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly při návštěvě Mexika. Washington podle něj nemá v úmyslu ani zapojení armády do deportací. K jižnímu sousedu zavítal Kelly spolu se šéfem diplomacie Rexem Tillersonem. Návštěva je mimořádně sledovaná kvůli napjatým vztahům obou zemí.

Mexický ministr zahraničí Luis Videgaray při společné schůzce řekl Tillersonovi, že jeho země se obává poškozování práv migrantů. Tillerson před novináři reagoval opatrnějším vyjádřením: „ Dvě suverénní země zkrátka mají – čas od času – rozdílné pohledy.“

Mexické politiky naposledy překvapil plán, podle kterého chtějí USA posílat do Mexika všechny nelegální migranty bez ohledu na národnost. „Panuje obava z toho, že některé návrhy budou Mexičanům a mexickému průmyslu velmi škodit,“ dodal Videgaray.

Ministři Tillerson a Kelly s mexickým šéfem diplomacie Videgarayem
Zdroj: Reuters

Budoucí jednání se Spojenými státy budou podle Videgaraye „dlouhá a ne nezbytně jednoduchá“. Mluvit by se ale mělo mezi sousedy o všech sporných bodech.

„Učinili jsme nicméně kroky správným směrem,“ uvedl mexický ministr zahraničí na tiskové konferenci po jednání s Tillersonem. „Nejlepší způsob, jak odstranit naše rozdíly, je dialog,“ dodal.

Kromě deportací chce nový americký prezident znovu vyjednat také podmínky Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), na které se kromě USA a Mexika podílí i Kanada.

Ministři promlouvají před novináři
Zdroj: Reuters

Trump slíbil vybudování zdi voličům už během volební kampaně a krátce po svém nástupu do Bílého domu vydal exekutivní příkaz ke stavbě. Zeď má být dlouhá 3200 kilometrů a má zabránit nekontrolované migraci a pašování drog.

Peníze na ni chce vybrat z dvacetiprocentního cla, které uvalí na dovoz ze země. To ale ostře odmítá mexický prezident. Kvůli sporům o financování zdi dokonce zrušil návštěvu USA.

Nový prezident USA podepsal dekret o vybudování zdi hned první týden svého úřadování. Tehdy prohlašoval, že na příhraniční bariéru bude peníze hledat primárně ve federálním rozpočtu, Mexiko prý ale následně vše doplatí.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují v širokém rozpětí kolem 25 miliard dolarů.

Už nyní stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi plot. Kvůli nelegálním přechodům a pašování drog ho začala stavět administrativa prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps