Proč někoho mučit? Všechno víme, odmítl Asad obvinění Amnesty International

Syrský prezident osobně odmítl zprávu Amnesty International (AI), že jeho režim mučí vězně. Podle něj nemá lidskoprávní organizace jediný důkaz. „Proč je mučit? Abychom získali informace? Máme všechny informace, které potřebujeme, k mučení se neuchylujeme,“ řekl v rozhovoru, který odvysílaly francouzské rozhlasové stanice Europe 1 a TF1.

Ve věznici u Damašku bylo v letech 2011 až 2015 popraveno až 13 tisíc vězňů, napsala nedávno AI. „Amnesty International je světově známá organizace a je hanba, že zprávu staví na obviňování. I u vás máte soudy. Rozhodují na základě obvinění, nebo důkazů? Ta zpráva je založena na obvinění. Není tam jediný dokument, jediný důkaz,“ reagoval syrský prezident.

Zpráva vznikla na základě svědectví 84 lidí, mezi nimiž byli strážci, vězni a soudci. Asad je označil za „dezertéry a opozici“, dokument je proto podle něj nevyvážený. Že by docházelo ve věznicích k mučení, prezident odmítá. Režim by byl sám proti sobě, kdyby lidi mučil, protože by se tak připravil o širokou podporu, kterou mezi občany stále má, podotkl prezident.

V rozhovoru také odmítl možnost vyslání mezinárodních pozorovatelů do Sýrie. „Rozhodně ne, jde o otázku svrchovanosti. Souhlasili byste, kdyby vaše vláda chtěla přijmout syrskou delegaci, aby vyšetřovala důvody, proč vaše armáda za prezidenta (Nicolase) Sarkozyho a pak (Francoise) Hollandea zaútočila na Libyjce a desítky nebo stovky tisíc jich zabila? Mohli bychom vyšetřovat, kolik peněz Sarkozy dostal od (libyjského vůdce Muammara) Kaddáfího? To je otázka svrchovanosti, nedovolíme, aby sem přijela Amnesty, a to pod jakoukoli záminkou,“ řekl Asad.

S radikály z Islámského státu (IS) budou jeho síly bojovat všude, kde IS působí, tedy kromě Rakká také v Palmýře, okolí Damašku a na východě Sýrie. „Nejedná se jenom o Rakká, to je pouze jejich symbol,“ řekl.

Syrský vládce pak kritizoval Francii za její zahraniční politiku. Podle něj podporuje teroristy v Sýrii a je tak přímo zodpovědná za zabíjení v jeho zemi. Francouzský prezident Francois Hollande prý dal nedávno najevo, že nebylo dobře se v roce 2013 do války zapojit. Asad znovu zdůraznil, že umírnění rebelové jsou ve skutečnosti teroristé.

Neodpustil si také poznámku na adresu současné hlavy Francie, která se těší nejnižší popularitě v historii země. Francie pomáhá v rámci mezinárodní koalice vedené USA s nálety na pozice IS.

Asad: Trumpův výnos cílí na teroristy, ne na syrský lid

Syrský prezident hovořil i o nedávném kontroverzním Trumpově výnosu, jejž zablokoval federální soud. Dekret zakazoval vstup občanů ze sedmi zemí, mezi nimiž je také Sýrie. Zatímco pro ostatních šest států měl zákaz platit dočasně po 90 dní, pro Sýrii byl časově neomezený.

Podle Asada nařízení nebylo namířeno proti syrskému lidu. „Je to proti teroristům, kteří se míchají mezi emigranty směřující na Západ. To se stalo v Evropě, zejména v Německu,“ konstatoval Asad.