Česko prohloubí spolupráci s Bundeswehrem. K jeho obrněné divizi se připojí česká brigáda

Spolupráce Česka s Bundeswehrem (zdroj: ČT24)

Česká a německá armáda navazují užší spolupráci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v Bruselu podepíše dohodu o přidružení české čtvrté brigády rychlého nasazení k velení německé obrněné divize. Připojí se k ní ještě Rumunsko. Vojáci všech tří zemí se budou společně vzdělávat a účastnit cvičení.

Ostrov u pobřeží Nizozemska obsadili separatisté a jeho obyvatele evakuují nizozemští a němečtí vojáci ‒ takový je scénář posledního cvičení Bundeswehru a nizozemské královské armády. Jejich spolupráce je rutina, k německému velení jsou přidruženy dvě třetiny nizozemských ozbrojených sil. Podobně má vypadat partnerství s Českem.

„Chceme společná cvičení, společný trénink. V souvislosti se spojením s českými jednotkami nejde o žádnou subordinaci, ale o přidělení k jedné německé divizi,“ upřesňuje mluvčí německého ministerstva obrany Boris Nannt.

„Tato spolupráce je, stejně tak jako naše spolupráce se zeměmi V4 a s dalšími partnery, se všemi těmito aktivitami kompatibilní. Jde o to, aby naše jednotky byly lépe připravené na společné působení v rámci možných větších uskupení,“ dodává mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc. 

Česko ani Německo neplní požadavky NATO

Obranné rozpočty Česka i Německa výrazně zaostávají za požadavky Severoatlantické aliance. Obě země tak kromě hledání peněz hledají i cesty jak armádu zefektivnit.

Česko vydává na obranu necelé procento HDP, Německo zhruba jedno a čtvrt. Nejen tyto země za to čelí dlouhodobé kritice zpoza Atlantiku. Kritice, která po nástupu Donalda Trumpa do úřadu ještě zesílila.

„I před prezidentskými volbami Spojené státy očekávaly, že Německo a Evropa převezmou větší zátěž v rámci NATO a myslím, že to je férový požadavek,“ podotýká německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Berlín chce Bílému domu vyhovět. Odmítá ale, že plánování spolupráce s Českem spustil až tlak nového amerického prezidenta. „Když se podíváte na naše projekty během posledních tří let, všechny jdou směrem k posílení evropské obrany,“ říká mluvčí Nannt.  

Aktuální není jen spojení s Prahou a Bukureští. Bundeswehr spouští společný projekt v rámci ponorkové flotily s Norskem a několika zemím včetně Česka chce nabídnout sdílení dopravních letadel, která chtěl původně prodat.