Islámský stát přišel loni v Sýrii a Iráku skoro o čtvrtinu území

Radikální skupina Islámský stát (IS) přišla v roce 2016 o téměř čtvrtinu území, které měla pod svou kontrolou v Iráku a Sýrii. Podle zveřejněné analýzy společnosti IHS Markit je už v ohrožení celistvost chalífátu, který se může brzy rozpadnout.

Rozsah ovládaného území o velikosti České republiky se zmenšil o 23 procent, a to ze 78 tisíc kilometrů čtverečních na 60 400 kilometrů čtverečních. V roce 2015 byly ztráty IS pomalejší – z téměř 91 tisíc kilometrů čtverečních se jeho území zmenšilo na 78 tisíc.

Podle analytika IHS Columba Stracka byly loňské územní ztráty IS „bezprecedentní“, a to včetně velkých měst v Sýrii i v Iráku, důležitých pro životaschopnost islamistického kvazistátu. Islamisté nikdy neměli kompaktní území, ale obsazovali zejména místa podél důležitých řek nebo strategických silnic.

Územní ztráty IS zvyšují šanci, že se organizace rozpadne

  • Mosul je s více než dvěma miliony obyvatel druhým největším iráckým městem po Bagdádu. Leží na řece Tigris v oblasti velmi bohaté na zásoby ropy. Právě zdejší naleziště byly hlavním finančním zdrojem radikálů.
  • V blízkosti Mosulu se nachází také největší přehrada v zemi, která zadržuje 11 miliard kubíků vody. V rukou IS dál chátrala a v případě protržení by znamenala zkázu pro statisíce lidí.
  • Byl vždy hospodářským a dopravním centrem severního Iráku. Probíhala přes něj veškerá doprava do Turecka, ale také část obchodu do Sýrie. Je také významným střediskem pro okolní zemědělství, z průmyslu je zastoupen zejména ten textilní. Podle názvu města je pojmenovaná třeba jemná bavlněná tkanina mušelín.
  • Násilnosti ve městě, které bývalo centrem vládní strany Baas exprezidenta Saddáma Husajna, propukly po americké invazi v roce 2003. V dubnu 2003 město dobyly kurdské jednotky s pomocí amerických sil.
  • Islamističtí radikálové obsadili Mosul bez boje 10. června 2014. 29. června 2014 v něm vyhlásili chalífát (vládu hlavy muslimské obce) pod názvem Islámský stát.
  • Za více než dva roky vlády IS byla zničena řada významných památek. Islamisté například vyhodili do vzduchu slavnou mešitu proroka Jonáše, svatyni Šét, či mešitu proroka Jiřího. V únoru 2015 natočili zničení slavného mosulského muzea, kde byly památky z asyrského a helénského období. Zničili také mosulskou knihovnu a v lednu 2016 i nejstarší křesťanský klášter v Iráku, klášter svatého Eliáše ze 6. století.

Podle IHS územní ztráty IS vyvolaly vnitřní spory o to, jak reagovat, což ohrožuje soudržnost organizace. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že bojovníci IS budou stále častěji přebíhat do jiných skupin či že se organizace rozpadne. 

Podle IHS by do poloviny letošního roku mohl zcela padnout severoirácký Mosul, který představoval hlavní baštu IS v oblasti. V těchto dnech irácká armáda oznámila, že dobyla východní část města.

Dobytí metropole IS, kterou je syrská Rakká, bude podle IHS komplikovanější, protože islamisté ji budou ještě intenzivněji bránit.

PŘEHLEDNĚ – kdo ovládá syrská města, v nichž se bojovalo o moc:

Damašek – pod kontrolou syrské vlády. Boje v Damašku se rozhořely v polovině července 2012, kdy opoziční síly obsadily několik čtvrtí. Už v srpnu syrská vláda oznámila, že se jí podařilo získat zpět kontrolu nad městem.

Během atentátu na budovu bezpečnostních sil v Damašku v červenci 2012 zemřel prezidentův švagr Ásif Šaukat, syrský ministr obrany Dáud Radžha i ministr vnitra Šaar. K atentátu se přihlásily dvě skupiny, islamistické povstalecké uskupení Brigáda islámu a Syrská svobodná armáda (FSA).

Palmýra – od 11. prosince 2016 mají Palmýru pod kontrolou znovu radikálové Islámského státu. Islamisté slavné historické město poprvé obsadili v květnu 2015. Syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila v březnu 2016.

Ve čtvrtek islamisté ve městě zavraždili 12 lidí. Mezi nimi byli vládní vojáci a členové ozbrojených skupin bojujících proti IS. 

Před začátkem občanské války v Sýrii v roce 2011 navštěvovalo Palmýru označovanou za perlu pouště přes 150 tisíc turistů ročně a žilo v ní asi 70 tisíc lidí. Po řádění Islámského státu ale zůstaly hlavně ruiny a nastražené miny. Po jejich odstranění se do města k obnově zdevastovaných památek sjeli sochaři z různých koutů Sýrie.

Rakká – je baštou Islámského státu. Spojené státy v prosinci 2016 oznámily, že pošlou do Sýrie dalších 200 vojáků, kteří mají pomoci kurdským a arabským bojovníkům město ovládnout.

Kurdsko-arabské síly v Sýrii začaly s dobýváním Rakky na začátku listopadu. Ze vzduchu je podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Ve městě podle odhadů žije asi 250 tisíc až 500 tisíc lidí.

Kobani – město v oblasti takzvaného syrského Kurdistánu. Je pod kontrolou Kurdů. Kurdové v Sýrii před rokem vyhlásili autonomní oblast zvanou Rojava, která je bohatá na ropu, vodní zdroje a úrodnou půdu. K její obraně si založili lidové milice, mužské YPG a ženské YPJ. Do jejich řad se přidávají často dobrovolníci z Evropy, ale i Ameriky či Austrálie.

V září 2014 na město zaútočili bojovníci Islámského státu. V roce 2015 milice YPG, spolu se Syrskou svobodnou armádou, pešmergy z iráckého Kurdistánu a za pokračující podpory amerického letectva vytlačili Islámský stát na ústup.

Idlib – město jihozápadně od Aleppa ovládají z velké části povstalci. Provincii Idlib má pod kontrolou povstalecká koalice Armáda dobytí. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, která byla napojená na teroristickou síť Al-Káida).

Homs – třetí největší město Sýrie je pod kontrolou syrské vlády. Armáda dostala Homs pod kontrolu v roce 2014 po dlouhém roce obléhání. Město bylo dlouhou dobu jedním z center povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi. Z kdysi živého průmyslového města zbyly po dlouhých bojích jen trosky.