Další pumový útok v Bagdádu během několika dní. Nejméně 35 mrtvých

Nejméně 35 lidí zahynulo v Bagdádu při pumovém útoku v převážně šíitské čtvrti Sadr. Exploze nálože nastražené v automobilu zranila nejméně 61 dalších osob. S odvoláním na iráckou policii a lékaře to uvedla britská BBC. K útoku se přihlásili ozbrojenci z takzvaného Islámského státu (IS). Atentát se stal v době zahájení oficiální návštěvy francouzského prezidenta Françoise Hollanda v Iráku. Ten uvedl, že letošní rok bude „rokem vítězství nad terorismem“.

Mezi zabitými je mnoho námezdních dělníků, kteří podle zdrojů agentury AFP čekali na přidělení práce na přeplněném náměstí ve čtvrti Sadr na severovýchodě Bagdádu. Podle agentury AP byl v místě exploze kromě skupiny dělníků i trh s ovocem a zeleninou a také policejní stanoviště.

Jak uvedl irácký premiér Hajdar Abádí, útočník předstíral, že si chce najmout dělníky, a když se muži kolem něj shromáždil, své auto odpálil.

Šíité jsou často terčem radikálů z Islámského státu (IS), ale i z dalších sunnitských skupin. Podle nich jsou šíité odpadlíci od muslimské víry. Islamisté mají nejspíš na svědomí i sobotní pumové útoky, při nichž v Bagdádu zahynulo 29 lidí.

Místo výbuchu v bagdádské čtvrti Sadr
Zdroj: Ahmed Saad/Reuters

Například loni 11. května otřáslo iráckou metropolí hned několik pumových útoků, k nimž se přihlásil IS. Při prvním z nich u tržiště ve čtvrti Sadr zahynulo asi sedmdesát lidí. Při dvou dalších na severu a západě města přišlo o život nejméně třicet osob. Dalších několik desítek lidí bylo zraněno.

Irácké úřady loni v prosinci odstranily zejména na východě Bagdádu několik bezpečnostních kontrolních stanovišť, snažily se tak místním obyvatelům ulehčit komplikovanou dopravu po městě.

Hollande: Rok 2017 bude rokem vítězství nad terorismem

Francouzský prezident při své návštěvě Iráku uvedl, že bojovat dál proti radikálům z hnutí Islámský stát znamená předcházet i v roce 2017 teroristickým útokům ve Francii. Prohlásil to během setkání s francouzskými vojáky, kteří v Iráku působí v mezinárodní vojenské operaci proti IS. Hollande také podle agentury AFP usoudil, že rok 2017 bude „rokem vítězství nad terorismem“.

Francois Hollande s iráckým premiérem Hajdarem Abádím
Zdroj: Reuters

Prezident se tak vyjádřil krátce před setkáním s nejvyššími iráckými představiteli. Irácký premiér Hajdar Abádí koncem prosince řekl, že zlikvidovat IS v Iráku potrvá tři měsíce. K předchozímu tvrzení jednoho velitele koaliční armády vedené Spojenými státy, že koalici potrvá likvidace IS v Iráku a Sýrii asi dva roky, premiér řekl, že Američané jsou moc pesimističtí.

Francie je po USA druhým největším přispěvatelem do mezinárodní koalice. Od svého zapojení v roce 2014 francouzská armáda uskutečnila více než tisíc leteckých úderů a zničila asi 1700 objektů v Iráku či Sýrii, kde IS také působí.

Kromě čtrnácti stíhaček typu Rafale, které vzlétají z Jordánska a Spojených arabských emirátů, má Francie v Iráku kolem 500 vojáků. Ti pomáhají iráckým silám jako instruktoři a poradci. Do bojů se ale podle Paříže přímo nezapojují.