Anadolu: Rusko a Turecko se dohodly na návrhu příměří v Sýrii

Arabista Pelikán: Rusko a Turecko jsou v Sýrii nejdůležitější (zdroj: ČT24)

Turecko a Rusko se dohodly na návrhu, který má vést k příměří v Sýrii. Informovala o tom turecká agentura Anadolu s odkazem na nejmenované zdroje. Podle nich obě země usilují, aby již o půlnoci vstoupil v celé Sýrii v platnost klid zbraní. Ruská diplomacie zatím zprávu nekomentuje. Turecký ministr zahraničí pouze potvrdil, že se dohoda připravuje.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na otázku, zda může zprávu o příměří potvrdit, odvětil, že nemá dostatek informací. „Jsme s tureckými kolegy stále v kontaktu a jednáme s nimi o detailech možných rozhovorů v Astaně. Snažíme se pro Sýrii najít politické řešení,“ sdělil pouze Peskov. Rusko navrhlo, aby se vnitrosyrské mírové rozhory konaly v lednu v kazašské metropoli.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu řekl, že dohodnout se o míru v Sýrii je nemožné, pokud prezident Bašár Asad zůstane u moci. „Víme, že opozice ho nepřijme,“ podotknul ministr. To, co agentura Anadolu popsala jako dohodu mezi Ruskem a Tureckem, označil turecký šéfdiplomat za „přípravu“ této dohody.

  • Moskva a Teherán vystupují na syrském bojišti jako spojenci řežimu Bašára Asada, kterému pomohly dobýt důležité město Aleppo na severu Sýrie. Ankara naopak patří k ostrým kritikům Damašku a podporuje umírněné povstalce.
Informace o pokroku v jednáních se nejprve týkaly rusko-tureckých rozhovorů, které koordinovaly zastavení palby v Aleppu, potom prý údajně v celé Sýrii s tím, že to bude navrženo opozici. O tom, že by byl Asad ze hry, se zatím veřejně nemluví.
Michael Romancov

Zástupci Ruska, Íránu a Turecka minulý týden po jednání v Moskvě uvedli, že jsou připraveni pomoci vyjednat mírovou dohodu mezi syrskou vládou a opozicí. V moskevské deklaraci rovněž potvrdili odhodlání bojovat proti Islámskému státu a Frontě dobytí Sýrie dříve známé jako Fronta An-Nusra.

„Írán, Rusko a Turecko jsou připraveny přispět k návrhu dohody mezi syrskou vládou a opozicí, o které se již nyní jedná, a jsou připraveny stát se jejími garanty,“ stojí v deklaraci. „Vyzvaly rovněž další země, které mají na situaci v oblasti vliv, aby udělaly to samé,“ citovala z dokumentu agentura Reuters. 

Situace v Sýrii ke 14. prosinci 2016
Zdroj: ČT24/Spiegel

Arabista: Asadova pozice sílí

Podle arabisty Petra Pelikána jsou Rusko a Turecko v syrském konfliktu zřejmě nejdůležitějšími mocnostmi. „Jestliže se dohodli, že se pokusí zavést příměří, je naděje, že na ne-li velkém, tak alespoň zalidněném území Sýrie příměří bude mít platnost,“ domnívá se.

Pelikán se před dvěma týdny ze Sýrie vrátil. Konstatoval, že se jedná o zemi stále rozdělenou na území ovládané jednotlivými skupinami. „Řekl bych, že Syřané jsou v současné době už utvrzeni v názoru, že snad i diktatura je lepší než naprostá anarchie,“ popsal své dojmy z cesty.

Arabista připomněl, že z hlediska mezinárodního práva je oficiálním představitelem Sýrie stále Bašár Asad a jeho vláda. „Je možno na ně uvalovat sankce, odsuzovat je a tak podobně,“ uvedl Pelikán.

Z vývoje událostí usuzuje, že Asadova pozice v zemi sílí. „Je nepominutelná při všech vyjednáváních o tom, co se v Sýrii děje a co se v Sýrii dít bude,“ odhaduje Pelikán.