Lavrov: Rusko, Írán a Turecko se shodly na nutnosti bojovat s teroristy v Sýrii

Khalil: Asad roky bombardoval obytné čtvrti (zdroj: ČT24)

Rusko, Írán a Turecko se chtějí stát garanty jednání Damašku s opozicí. Vyzývají k respektování syrské svrchovanosti a celistvosti. Po schůzce v Moskvě to oznámil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Celkem 37,5 tisíce lidí se už podařilo odvézt z východního Aleppa, jež dobyly Asadovy síly. Damašek schválil vyslání dalších dvaceti pracovníků OSN, kteří mají dohlížet na evakuaci.

Nové mírové rozhovory v Kazachstánu?

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu prohlásil, že snahy o politické řešení války v Sýrii budou pokračovat, dokud nebude platit klid zbraní v celé zemi. Podle něj se musí zamezit tomu, aby do budoucna válčící skupiny dostávaly pomoc ze zahraničí.

Lavrov oznámil, že nové mírové rozhovory by chtěl hostit Kazachstán. Mezinárodní podpůrnou skupinu pro Sýrii kritizoval za to, že podle něj nedokázala prosadit svá rozhodnutí. K uskutečnění evakuace civilistů z Aleppa využily svého vlivu Rusko, Írán a Turecko, podotkl ministr.

Všechny tyto země se shodly na nutnosti bojovat s terorismem v Sýrii, nikoli na změně tamního režimu, řekl Lavrov.

Íránsko-rusko-turecká schůzka v Moskvě
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Armáda vyzvala rebely k urychlenému odchodu

Syrská armáda v úterý varovala rebely v Aleppu, že mají rychle odjet, protože se chystá vstoupit do poslední povstalecké enklávy. Jeden z představitelů rebelů se nicméně nechal slyšet, že bojovníci odejdou teprve ve chvíli, kdy město opustí všichni civilisté, kteří tak chtěli učinit.

Lidé jsou odváženi do povstalecké zóny západně od města. Během noci tam dorazilo osm autobusů, sdělil zástupce zdravotnických úřadů Bašár Bábúr. Evakuace celého východu města by mohla skončit do středy, tvrdí Ankara i Moskva.

Civilisté určitě nezasahovali do konfliktu, i když sympatizovali s opozicí, a proto je přijali mezi sebe. Je ale nepřípustné, aby platili svými životy za činy Bašára Asada, který celé roky bombarduje obytné čtvrti.
Rachid Khalil
Iniciativa pro svobodnou Sýrii

Rada bezpečnosti OSN v pondělí schválila rezoluci, která povoluje vyslat do Aleppa pozorovatele. Počet pracovníků OSN na místě se tak ztrojnásobí. „Mají za úkol monitorovat evakuaci. Nemáme přístup do autobusů, takže se nedostáváme k evakuovaným. Nezmírňuje to naše obavy o ochranu těch lidí,“ konstatoval mluvčí OSN Jense Laerke.

Evakuace lidí z Aleppa
Zdroj: SANA/Reuters

Evakuace Aleppa je vázaná na odvoz lidí ze šíitských vesnic Fúa a Kafrája v provincii Idlib. Podle Mezinárodního červeného kříže z nich bylo od pondělí odvezeno do vládou kontrolovaných oblastí 750 lidí.

Pokud bude evakuace Aleppa dokončena podle plánu, skončí tím důležitá etapa syrské války. Povstalci východní část tohoto průmyslově a obchodně nejvýznamnějšího města země obsadili v roce 2012.

O jejich porážku se zasadilo Rusko jako spojenec Damašku, a také spojenecké milice šíitů z Íránu a Libanonu. Získání celého města pod vládní kontrolu je považováno za největší vojenský úspěch syrského prezidenta Bašára Asada za celou válku, jež začala v roce 2011.

Situace v Sýrii ke 14. prosinci 2016
Zdroj: ČT24/Spiegel