Palmýra je stabilizovaná, hlásí Rusové

Syrská armáda a ruské letectvo stabilizovaly situaci v Palmýře, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Islámský stát (IS) obsadil slavné historické město loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí Moskvy osvobodila letos v březnu. O víkendu ale radikálové opět získali nad městem kontrolu.

Vládní síly s islamisty svedly na jaře o Palmýru prudké boje, tentokrát je ale ofenziva islamistů překvapila. Bojovníkům IS se podařilo proniknout přes nepříliš silnou obranu syrské armády – nejprve ovládli strategicky důležité kopce okolo města, o víkendu pak skoro celou Palmýru. 

Radikálové se ve městě zřejmě zmocnili technologie, která by mohla ohrozit mezinárodní leteckou koalici, varoval americký generál Stephen Townsend. Podle něj mají extremisté v rukou i protiletadlovou techniku. 

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova ale nepředstavují hrozbu. „Nevýznamné množství malých zbraní a několik kusů poškozené vojenské výbavy, které syrští vojáci zanechali v Palmýře, mezinárodní koalici neohrozí,“ tvrdí. 

Islamisté během svého působení v Palmýře archeologickou lokalitu zaminovali a zničili dva významné chrámy: Belův a Baal-Šaminův a řadu dalších památek. Tamního správce památek pak zavraždili.

  • Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS.
  • Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím.
  • Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.
  • Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Obnovená ofenziva radikálů v Palmýře byla možná výsledkem koordinace mezi USA a teroristy, ozývá se z ruské strany.

„Nemám důkazy o kontaktu mezi Američany vedenou koalicí a IS, ale všechny části skládanky do sebe zapadají, a to jak co do přerušení koaličních náletů v oblasti Rakká, tak do stahování radikálů z (iráckého) Mosulu,“ řekl ruský zástupce při Evropské unii Vladimir Čižov.

V Rakká prý Američané náhle přerušili letecké operace, o čemž psaly sdělovací prostředky. „Členové IS ty zprávy čtou a podle nich plánují své akce,“ zdůraznil Čižov.

Jeho slova mohou být reakcí na kritiku francouzského ministra zahraničí Jean-Marka Ayraulta, který prohlásil, že Rusko nechalo Palmýru napospas IS, protože se soustředilo na dobytí Aleppa.