Energetiku bude řídit Trumpův rival Perry, dříve chtěl ministerstvo rušit

Šéfem energetiky bude v nové americké vládě bývalý texaský senátor Rick Perry - Trumpův soupeř z republikánských primárek. Oficiálně to oznámil budoucí šéf Bílého domu. Perry přitom ještě před čtyřmi lety prohlašoval, že by resort zrušil.

Neúspěšný prezidentský kandidát a a odpůrce teorie globálního oteplování

„Jako guvernér Texasu vytvořil Rick Perry podnikatelské klima, které přineslo jeho státu miliony nových pracovních míst a nižší ceny energií. Jako ministr energetiky využije tento přístup v celé naší zemi,“ uvedl Trump.

„Má vláda se ujistí, že využijeme našich obrovských ložisek přírodních zdrojů, aby se Amerika stala energeticky nezávislou a vytvářela obrovské bohatství pro náš národ. Rick Perry odvede úžasnou práci jako lídr tohoto procesu,“ je přesvědčen budoucí šéf Bílého domu.

Perry přitom na adresu Trumpa během volební kampaně nešetřil kritikou a označoval ho za „rakovinu konzervatismu“. Představuje prý „jedovatou směsici demagogie, hanebnosti a hlouposti“. Po oznámení volebních výsledků ale miliardáře podpořil a řekl, že si přeje pracovat v jeho vládě.

Perry usiloval o republikánskou nominaci do letošních i předchozích prezidentských voleb, ale ani v jednom případě neuspěl. Agentura AP připomíná epizodu z kampaně v roce 2011, kdy sliboval, že v případě vítězství zruší tři vládní úřady včetně ministerstva energetiky, jež má nyní vést.

Rick Perry
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Bývalý texaský guvernér je také známým protivníkem teorie globálního oteplování. Jeho chystané jmenování je podle AP signálem o tom, že budoucí Trumpova vláda bude podporovat využívání fosilních paliv. 

Ministerstvo energetiky v úterý oznámilo, že nevyhoví žádosti Trumpova týmu o předání seznamu lidí, kteří pracovali na problematice klimatických změn. Hodlá respektovat vědeckou reputaci a nezávislost zaměstnanců. Spor podle Reuters naznačuje, že chystané předání ministerstva energetiky nebude hladké.

Za Obamy šly na energetický výzkum desítky miliard dolarů

Ministerstvo energetiky má v gesci nejen energetickou politiku USA, ale i jadernou bezpečnost. Koordinuje program výroby jaderných zbraní a jaderných reaktorů, nakládání s jaderným odpadem a výzkumné energetické programy.

Charakteristickým znakem Obamovy administrativy byly právě dotace a půjčky na výzkum. Úvěrový program byl rozšířen o projekty v oblasti obnovitelné energie jako součást Obamova ekonomického stimulačního balíku v roce 2009. Od té doby byly povoleny půjčky ve výši 30 miliard dolarů.

V roce 2011 musela Obamova administrativa hájit půjčku pro energetický start-up Solyndra spadající pod Silicon Valley, který zbankrotoval a daňoví poplatníci za to museli zaplatit 535 milionů dolarů, připomíná televize CNN jednu z kontroverzí.

Trump od volebního vítězství vybral pro posty ministrů a klíčových poradců už víc než dvacet osobností. Volba už padla na nominaci šéfů nejdůležitějších úřadů včetně ministerstva zahraničí, obrany, financí, spravedlnosti a vnitřní bezpečnosti a šéfa CIA.

Nominace do čela všech ministerstev musí potvrdit Senát amerického Kongresu. Souhlasu této komory naopak nepodléhají posty poradce pro národní bezpečnost, personálního šéfa Bílého domu, hlavního stratéga Bílého domu a ředitele národní ekonomické rady.