Trump uznal, že mezi lidskou činností a změnou klimatu určitá souvislost existuje

Budoucí americký prezident Donald Trump mění názor na Pařížskou klimatickou dohodu. Před volbami prohlašoval, že v případě svého zvolení od ní Spojené státy odstoupí. Nyní už tak rezolutní není. V rozhovoru pro deník New York Times prohlásil, že si v tomto ohledu nechává všechny možnosti otevřené. „Velmi pečlivě tuto věc sleduji,“ řekl Trump. V rozhovoru se věnoval i situaci na Blízkém východě - chtěl by vyřešit problém mezi Izraelem a Palestinci.

Příští šéf americké administrativy uvedl, že podle jeho mínění existuje mezi lidskou činností a globální změnou klimatu určitá souvislost.„Něco tam je. Záleží na tom kolik,“ uvedl Trump na otázku, zda má na klimatickou změnu vliv i člověk.

Přitom během prezidentské kampaně označil klimatickou změnu za podvod a odmítl dál přispívat do programů OSN, které mají za cíl snížit globální oteplování. Tento fenomén označil za poplašnou zprávu vytvořenou Čínou s cílem snížit konkurenceschopnost amerických výrobců.

Prohlásil také, že hodlá oživit americký uhelný sektor i těžbu ropy a zemního plynu, tedy bude podporovat spalování fosilních paliv. Ta jsou přitom zodpovědná za většinu celosvětových emisí skleníkových plynů.

Gesto vůči Clintonové

Budoucí muž číslo jedna v rozhovoru pro New York Times také zopakoval, že nehodlá pokračovat ve vyšetřování e-mailového skandálu své volební soupeřky Hillary Clintonové. „Nechci ublížit Clintonovým. Hillary si musela projít lecčíms a dost přitom trpěla,“ poznamenal Trump. 

Zároveň se distancoval od skupiny neonacistů, která v sobotu slavila ve Washingtonu jeho zvolení hajlováním. „Odsuzuji je,“ řekl Trump.

Mírotvůrce na Blízkém východě?

„Hrozně rád bych byl tím, kdo dosáhl míru mezi Izraelem a Palestinci. To by byl tak skvělý úspěch,“ prozradil Trump vlivnému deníku. S dosažením tohoto cíle by mu prý mohl pomoci jeho zeť Jared Kushner, který pochází z ortodoxní židovské rodiny. K judaismu kvůli němu přestoupila i jeho žena, Trumpova dcera Ivanka.

„Sýrie, musíme ten problém vyřešit,“ uvedl Trump v odpovědi na otázku týkající se situace v blízkovýchodní zemi zmítané několik let válkou. Podrobnosti ke svým plánům ale zvolený americký prezident nesdělil. Uvedl pouze, že má na Sýrii „jiný názor než všichni ostatní“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako o novém šéfovi Pentagonu Trump „vážně uvažuje“ o generálovi a bývalém veliteli ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku Jamesu Mattisovi. Během sobotního setkání s ním se ho Trump prý zeptal na názor na waterboarding, výslechovou techniku, která simuluje topení a kterou CIA používala za éry prezidenta George Bushe mladšího. Trumpa prý překvapilo, když mu Mattis řekl, že není zastáncem této metody.