Turecko zatklo dalších devět členů prokurdské strany

Turecko pokračuje v tažení proti opozici (zdroj: ČT24)

Turecké úřady zatkly dalších devět představitelů opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), které viní z podpory terorismu. Ze stejného důvodu zadržela turecká policie už v pátek dvojici lídrů strany a devět poslanců. Soud v Istanbulu také nařídil nechat devět ze třinácti nedávno zatčených novinářů za mřížemi až do jejich pondělního soudu.

Mezi nově zatčenými opozičními politiky jsou oblastní šéfové HDP v jihovýchodní provincii Adana, upřesnil představitel strany. Dva další poslanci, na které byly v pátek vydány zatykače, jsou v zahraničí mimo dosah tureckých úřadů.

Policisté také provedli razii v ankarské centrále strany. HDP označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci.

EU, OSN i Spojené státy Turecko kritizují

Podle EU nové zatýkání opozičních poslanců spolu se zrušením imunity více než 130 členů parlamentu ohrožuje parlamentní demokracii v Turecku. Znepokojení nad dalším umlčováním opozice v Turecku vyjádřili i představitelé Francie, Itálie, Evropská komise, OSN či Spojené státy.

Šéf Křesťanskosociální unie (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer v pátek na sjezdu své strany v Mnichově uvedl, že je přesvědčen, že by Evropská unie za současné situace měla přinejmenším pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem.

V pondělí začne soud s novináři opozičního listu

V pondělí turecká policie zatkla také třináct šéfů a novinářů opozičního listu Cumhuriyet. Čtyři lidé byli vzhledem k věku a zdraví propuštěni, ostatních devět zůstane ve vězení do pondělního zahájení soudního procesu, rozhodl turecký soud.

Odpoledne pak turecká policie zasáhla vodními děly a slzným plynem proti davu protestujících, kteří měli v úmyslu pochodovat k budově listu, jehož novináři byli zatčeni. Podle reportérů Reuters byly některé ulice istanbulské čtvrti Sisli zahaleny slzným plynem a nad oblastí přelétávaly policejní vrtulníky.

Úřady novináře obviňují z napojení na kurdské separatisty a na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecká vláda viní z červencového pokusu o puč.

Stíhání i poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Západní země tento zákon kritizují, podle nich ohrožuje demokracii. Vláda ho však hájí jako součást svého boje proti terorismu.

Podle nezávislé organizace P24 uzavřel turecký režim od července asi 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství, včetně například vysílání kurdského dětského programu. Více než 200 novinářů bylo zadrženo, ve vězení zůstává přes sto žurnalistů.