Trump vyzývá Američany: Hlasujte znovu. A někteří skutečně mohou

Republikán Donald Trump v posledních dnech těží z pokračující e-mailové aféry, která se opět rozpoutala kolem jeho soupeřky. Podle posledních průzkumů CNN/ORC vede miliardář v klíčových státech Nevadě a Arizoně, zatímco Hillary Clintonovou by chtěla Pensylvánie a Florida. Trump učinil netradiční krok, když vyzval Američany, kteří už předčasně hlasovali, aby svůj lístek hodili jemu. V některých státech zákon umožňuje změnu dokonce víckrát.

Miliardář ve Wisconsinu žádal Američany, aby ještě popřemýšleli a případně změnili svou volbu učiněnou v předčasném hlasování. Toho se již zúčastnilo na 38 milionů lidí a dle analýz vede Clintonová.

„V posledních dnech se stala spousta věcí,“ řekl Trump, který tak připomněl oznámení FBI o vyšetřování dalších e-mailů, jež měla Clintonová posílat přes soukromou schránku během svého působení na ministerstvu zahraničí. „Pravděpodobně ji budou vyšetřovat řadu let a dojde na rozsáhlý trestní soud,“ míní Trump.

„Toto je zpráva pro všechny demokratické voliče, kteří již odevzdali své hlasovací lístky Hillary Clintonové, litují toho a budou to chtít změnit. Wisconsin je jedním z několika států, kde to je možné, pokud si myslíte, že jste udělali chybu,“ připomněl republikán. „Uděláme z Ameriky opět mocnou zemi,“ dodal miliardář.

Obrátil se i na voliče v Michiganu, Pensylvánii a Minnesotě, aby mu pomohli do Bílého domu. Ve Wisconsinu mohou lidé jít volit hned třikrát, opakování je možné i v Minnesotě. V Michiganu a Pensylvánii pak jde o absenční hlasování, kdy voliči mohou zvrátit své rozhodnutí tak, že se v den voleb, tedy 8. listopadu, dostaví k volebním urnám osobně.

Šéf FBI zatím neoznámil, co se v e-mailech nachází, a do voleb tak šéf úřadu ani učinit nehodlá. Další ranou pro demokratický tábor je pak zveřejnění informací o vyšetřování kontroverzní milosti, kterou udělil bývalý prezident Bill Clinton.

Demokraté postup FBI odsuzují, mluví o porušení zákona o nestranném chování federálních pracovníků a chtějí, aby vyšetřovatelé naopak odhalili možné Trumpovy vazby na Kreml.

Vyrovnaný souboj až do konce

Šance obou kandidátů jsou takřka vyrovnané. Trump v posledním průzkumu ABC NEWS a The Washington Post poráží Clintonovou o jeden procentní bod, rozdíl je ovšem v rámci statistické chyby.

Amerikanista Calda: Rozhodne volební účast (zdroj: ČT24)

Sondáž CNN/ORC navíc ukázala, že takzvané swing states, které jsou pro kandidáty klíčové, mají Trump s Clintonovou rozdělené takřka rovnoměrně - demokratka by podle průzkumu vyhrála na Floridě a v Pensylvánii, Trump by získal Nevadu či Arizonu.

Podle mnohých amerických komentátorů rozhodne o tom, kdo příští rok usedne v Bílém domě, hlasování na Floridě a v Severní Karolíně, jak ukázaly předchozí volby. Pokud v těchto dvou státech Trump nezvítězí, nemá šanci stát se příštím prezidentem USA, poznamenala agentura AP.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org