Po zemětřesení zůstávají čtyři tisíce Italů v ubytovnách a stanech

Po silném zemětřesení, které ve středu večer postihlo střední Itálii, muselo kolem čtyř tisíc lidí strávit už druhou noc v náhradních ubytovacích zařízeních. V noci na pátek přitom seizmologové zaznamenali více než stovku následných otřesů, nejsilnější z nich měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály.

Několik desítek otřesů, z nichž nejsilnější měl intenzitu 5,9 stupně Richterovy škály, zasáhlo oblast Marche a Umbrie ve středu večer. Nejprve se půda zachvěla u obce Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata a jejíž centrum bylo podle tamního starosty z 90 procent zničeno. Další silnější otřes měl epicentrum asi o deset kilometrů dál na sever.

V důsledku zemětřesení zemřel jeden člověk. Zřítila se řada budov, zejména těch, jež byly poškozeny již při srpnovém zemětřesení. Při něm tehdy zemřelo 298 lidí a téměř čtyři sta osob bylo zraněno.

Nyní zůstává kvůli poškozeným domům na čtyři tisíce lidí v provincii Macerata v náhradních ubytovnách či armádních stanech. Asi 120 obyvatel obce Visso přespává v hotelech.

Školy v postižených oblastech zůstanou zavřené do 2. listopadu, dokud budovy nezkontrolují statici.

Rozsah škod zatím není znám, vláda již ale poslala do postižených obcí 40 milionů eur (asi 1,08 miliardy korun) okamžité pomoci. Postiženou oblast ve čtvrtek navštívil premiér Matteo Renzi. „Itálie je tu pro vás, to je velmi důležité. Zemětřesení nás v poslední době velmi testují, ale my jsme silnější. Jsme schopni čelit pohromám a zvládneme to,“ ujistil obyvatele, kteří museli opustit své domovy.

Podle listu La Repubblica se majitelé hotelů a cestovních kanceláří začínají obávat odlivu turistů z této oblasti, letos již podruhé postižené silným zemětřesením.