Irácká armáda získala kontrolu nad Rutbou, evakuuje vesnice u Mosulu

Irácká armáda oznámila, že získala plnou kontrolu nad městem Rutba na západě země. Stalo se tak tři dny poté, co město napadli radikálové z Islámského státu (IS), uvedla agentura Reuters. Rutba leží poblíž irácké hranice se Sýrií a Jordánskem. Islamisté na ni v neděli zaútočili s cílem odvrátit pozornost irácké armády od pokračující ofenzivy u Mosulu ovládaného radikály. Iráčané také evakuují vesnice v blízkosti města.

Islámský stát v jednu chvíli kontroloval polovinu města na klíčové silnici vedoucí do Sýrie a Jordánska. „Jednotky pod velením operačního centra v Anbaru plně kontrolují oblast města Rutba a pátrají po zbývajících teroristech z DAIŠ,“ uvedla irácká armáda. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

V Rutbě lidé z IS zaútočili v neděli večer, postupně ovládli část města, jeho zbytek zůstával i nadále v rukou irácké armády a místních kmenů. Rutba patřila k centrům sunnitského odboje proti šíitské vládě, která se ujala moci po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003.

Irácké jednotky evakuují vesnice v blízkosti Mosulu

Speciální jednotky irácké armády také převezly více než tisíc obyvatel vesnic v blízkosti města Mosul do bezpečí. Obce byly příliš blízko bojové linie. Oznámil to generál Hajdar Fázil ze speciálních jednotek.

Irácká vláda zaregistrovala zatím rekordní denní počet uprchlíků z Mosulu – podle ní v úterý z města odešlo 3300 lidí. Od zahájení bojů o Mosul, tedy za minulých devět dní, uprchlo z města podle OSN přes 8900 lidí. Podobné číslo – okolo devíti tisíc osob – zmiňuje i Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Uprchlíci přelézají zeď, aby se dostali k humanitární pomoci v uprchlickém centru na jih od Mosulu
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Irácký generál Fázil řekl, že obyvatelé několika evakuovaných vesnic byli převezeni do tábora u Chazaru. Specialisté zabezpečují oblasti východně od Mosulu, kde našli síť tunelů, jimiž Islámský stát (IS) posílal bojovníky a zásoby.

Podle jiného z iráckých velitelů se islamisté stáhli z města Šúra a přesunuli se do Mosulu. S sebou vzali civilisty, které používají jako lidské štíty, a v oblasti nechali nastražené výbušniny, aby zpomalili postup irácké armády. „Tyto malé vesnice pro ně nemají takovou hodnotu, Mosul je mnohem důležitější. Nechtějí plýtvat svou energií,“ uvedl irácký generál.

Irácká armáda a její spojenci se přibližují k Mosulu z několika směrů. Ofenzivy, která začala 17. října, se účastní asi 25 tisíc iráckých vojáků, oddíly kurdských pešmergů, bojovníci sunnitských kmenů a šíité, jejichž účast povolil stát. Ofenziva potrvá týdny, nejspíš i měsíce. Radikálové měli měsíce na to, aby se na operaci připravili, a předpokládá se, že ve městě i kolem něj vybudovali rozsáhlé opevnění.

OSN upozorňuje na krutosti páchané IS

OSN začala zveřejňovat zprávy o krutostech, jichž se IS dopouští při ústupu na civilistech. Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville řekl, že IS převáží do Mosulu z blízkého okolí vesničany a dělá z nich lidské štíty. Několik žen a dívek prý členové IS postříleli, protože zaostávaly při přesunu za ostatními.

Další komplikaci představuje fakt, že koaliční vojáci v dobytých vesnicích nezůstávají. Radikálům z IS se tak daří některé vesnice dobývat zpět a jejich obyvatele tvrdě trestá za zradu.

Colville také kritizoval úřady v Kirkúku, kde IS minulý týden zaútočil na několika místech a pozabíjel na osmdesát lidí. Úřady pak nařídily uprchlíkům, kteří žili mimo tábory, aby se nechali zaregistrovat s ostatními uprchlíky. Tábory v oblasti Kirkúku jsou ale přeplněné.

„Kurdské oddíly vyhnaly stovky rodin a bojíme se, že pokud to bude pokračovat, zkomplikuje to už tak znepokojující situaci uprchlíků v oblasti,“ řekl Colville.

Útoky v Kirkúku byly považovány za pokus IS odvrátit pozornost od mosulské fronty. Šíitské milice v úterý oznámily, že dostaly za úkol bránit severoirácký Tall Afar a zabránit členům IS prchat z Mosulu do Sýrie. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu řekl, že Turecko v případě útoku na Tall Afar zakročí.

Do bojů o Mosul je zapojena také francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle. Francie oznámila, že prezident Francois Hollande rozhodl její misi prodloužit do poloviny prosince.