Světlice, vrtulníky a členové IS hlídkující na motorkách. Bitva o Mosul začala

Události: Bitva o Mosul rozhodne o osudu IS v Iráku (zdroj: ČT24)

Světlice a nálože shozené z vrtulníků odstartovaly dlouho očekávanou ofenzivu, jejímž cílem je získat zpět severoirácké město Mosul, jež před dvěma lety obsadil Islámský stát (IS). Operace se účastní i kurdští pešmergové, kteří už obsadili sedm vesnic východně od Mosulu. Boje budou zřejmě trvat několik měsíců. Obavy vyvolává osud civilistů, jichž je podle odhadů OSN ve městě asi 1,5 milionu.

„Dnes jsem vyhlásil začátek heroické osvobozovací operace,“ oznámil irácký premiér Hajdar Abádí v irácké státní televizi v obklopení vysokými iráckými důstojníky. Podle BBC uvedl, že do města vstoupí jen vládní jednotky. Brigádní generál Hajdar Fadl agentuře AP řekl, že ofenzivy se zúčastní přes 25 tisíc vojáků. 

Arabská televize Al-Džazíra přes Facebook spustila živý přenos z dění v Mosulu a jeho okolí.

V rámci přípravy na ofenzivu dorazilo v pátek na frontovou linii poblíž Mosulu několik stovek členů iráckých speciálních jednotek. Ráno po oznámení iráckého premiéra byla podle agentury AP už v okolí města slyšet občasná střelba. Podle agentury Reuters začala samotná ofenziva výbuchy a vystřelením světlic, které iráčtí vojáci shazovali z vrtulníků.

Příslušníci Islámského státu se během svých patrol v ulicích Mosulu pohybují na motorkách, aby je bylo obtížné zaměřit ze vzduchu. 

Irácký premiér Hajdar Abádí oznamuje zahájení operace v Mosulu
Zdroj: ČTK/AP
Přípravě na dobytí Mosulu byla věnovaná maximální pozornost. Kapacity, které jsou na straně iráckých ozbrojených sil, dalece převyšují schopnosti Islámského státu, který je rozmístěn v Mosulu.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu AČR

Turecká armáda oznámila, že do bojů bylo nasazeno 1500 iráckých vojáků, které vycvičili Turci. Podle tureckých zdrojů jsou v jednotce šíité, jezídové i křesťané a také Turkmeni. „Turecká armáda se současných bojů neúčastní, ale vývoj podrobně sleduje,“ oznámil turecký vojenský zdroj. Ankara v minulých dnech dala najevo, že je její armáda připravena zasáhnout do bojů o Mosul.

Kurdové postupují ze tří stran

Podle listu The New York Times bude dobývání Mosulu rozděleno na několik etap. Do prvních bojů o asi desítku vesnic na východě města bylo nasazeno na 4000 kurdských pešmergů. Ti už získali sedm vesnic ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od Mosulu. Kurdský plukovník Amozhgar Táhir řekl, že jeho oddíly budou osvobozovat vesnice obývané křesťany a šabaky, které leží východně od města.  

Do Mosulu podle Táhira vstupovat nebudou z etnických ohledů. Většina obyvatel Mosulu jsou sunnité a při přípravě dlouho ohlašované ofenzivy se kromě jiného hovořilo o nebezpečí nového napětí mezi šíity a sunnity.

Ostatní jednotky se shromažďují na základnách kolem města a začnou Mosul obkličovat, aby Islámský stát odřízly od zásobovacích tras. Do závěrečných bojů budou nasazeny irácké speciální oddíly vycvičené americkými specialisty. Do tohoto závěrečného boje zasáhnou zřejmě také členové federální policie a některých dalších armádních oddílů.

Počítá se s tím, že boje potrvají i několik měsíců a budou těžké. IS pod městem vykopal tunely a velmi hustě rozmístil miny. Jsou také vyhloubeny příkopy a do nich nalita nafta, kterou mohou radikálové zapálit.

Na straně Kurdů je nasazeno kolem čtyř tisíc příslušníků slavných pešmergských jednotek, které drží frontu ze severu, západu a východu. Irácká armáda je naopak nasazována z jihu.
Jakub Szántó

Američané poslali k Mosulu i pozemní jednotky

Americký ministr obrany Ash Carter nazval zahájení operace za osvobození Mosulu „rozhodujícím momentem kampaně“, která zasadí poslední úder v porážce organizace Islámský stát. Věří, že Iráčané extremisty porazí a osvobodí Mosul a zbytek Iráku od radikálních ozbrojenců. Mezinárodní koalice vedená USA je podle něj připravena Iráčanům v boji pomoci. 

„Spojené státy nepodporují tuto operaci jen ze vzduchu, ale mají na zemi své speciální jednotky, které pomáhají s naváděním letadel a sběrem zpravodajských informací,“ dodal zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček. Američané také pomáhali během poledních dvou let s výcvikem iráckých vojáků.

Jsem přesvědčený, že i bitva o Mosul je krokem, který by mohl vést ke stabilizaci Iráku. Otázka ovšem je, jak potom zvládneme obnovu té oblasti. Aby se tam vrátily normální poměry mezi lidmi, bude velmi těžké.
Lubomír Zaorálek

„Hodně štěstí hrdinným iráckým jednotkám, kurdským pešmergům a ninivským dobrovolníkům. Jsme pyšní, že můžeme stát po vašem boku v této historické operaci,“ komentoval zahájení ofenzivy zástupce USA v koalici proti IS Brett McGurk na Twitteru.

Podle analytika Lukáše Dyčky půjde o rozhodující moment v boji s IS v Iráku, bude ovšem nutné porazit jej i v Sýrii. „Islámský stát má dlouhodobě svoje centrum a svoji základnu v Sýrii ve městě Rakká. Tam to vidím mnohem méně optimisticky,“ uvedl Dyčka.

Načasování souvisí s končící vládou Obamy, říká analytik

Podle Dyčky je možné bitvu o Mosul považovat za americkou operaci, a to jak z politického, tak vojenského hlediska. „Má sloužit jako jakási rozlučka prezidenta Obamy,“ uvedl s tím, že irácké síly, hlavně sunnitské skupiny a Kurdové, jsou navíc cvičeni a operačně zajišťováni právě Američany a jejich speciálními silami.

Zhruba do začátku amerických prezidentských voleb by se podle Dyčky mohla mosulská operace zvládnout.

„Američané se chtějí rozloučit v Mosulu a chtějí ukázat, že bojují proti Islámskému státu. Za druhé to není jediná velká bitva, která na Blízkém vhodě nyní probíhá. Druhá probíhá okolo Aleppa v Sýrii, a to je zase ruská bitva, kde Rusové chtějí ukázat svoje pozice. Tyto dvě bitvy je potřeba vidět v nějakém kontextu,“ uvedl Dyčka. 

Analytik Dyčka: Bitva o Mosul je jakousi rozlučkou prezidenta Obamy (zdroj: ČT24)

Mosul obsadili islamisté před dvěma lety

Dvoumilionový Mosul, kde žijí převážně sunnité, obsadili radikálové z IS bez boje v roce 2014. „Úspěch islamistů v Iráku byl do značné míry dán tím, že celá řada sunnitů byla nespokojená s šíitskou vládou a Islámský stát víceméně vítala. Neumím zhodnotit, jak velkou podporu mají teď, ale určitě nebude zanedbatelná,“ uvedl Dyčka. Většinu obyvatel Iráku tvoří šíité. Aby se zabránilo třenicím mezi iráckými sunnity a šíity, mají být irácké šíitské milice nasazeny jen k osvobozování menších měst na severu Iráku, ne Mosulu.

Mosul je nejvýznamnějším městem, které IS ještě na severu Iráku kontroluje. Přípravy na boj o město trvaly několik měsíců. Osvobozovací operace je podle agentur nejvýznamnější bitvou v Iráku od roku 2003, kdy byla zahájena invaze, která svrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna. 

Očekává se, že z Mosulu budou prchat stovky tisíc lidí

Není jasné, kolik lidí ve městě žije nyní. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien ale oznámil, že v souvislosti s ofenzivou v Mosulu je ohroženo 1,5 milionu lidí. Humanitární organizace upozorňují, že boj o Mosul vyvolá zřejmě novou uprchlickou vlnu a že o útěk se pokusí až 700 tisíc lidí. Jen v prvních dvou týdnech po zahájení bojů očekávají, že z města uprchne asi 200 tisíc lidí. Minulý týden podle zdrojů Reuters uteklo z města na 800 lidí.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) může až 100 tisíc Iráčanů utéct do Sýrie nebo Turecka. Úřad už požádal dárce o dodatečných 61 milionů dolarů (1,5 miliardy korun) pro humanitární operace v Iráku, Sýrii a Turecku. Organizace UNICEF pro obyvatele, kteří by opouštěli Mosul, připravila zásoby vody a hygienické zázemí.

Irácké letectvo obyvatelům v neděli shazovalo letáky s podrobnými instrukcemi. Lidé podle nich například nemají nechávat v domech plynové bomby a mají mít po ruce vlhké oblečení pro případ výbuchů a požárů. 

IS ve městě v minulých týdnech, kdy se připravovala ofenziva v Mosulu, zpřísnil vynucování svých rozkazů a podle svědků mnoho lidí povraždil a pronásledoval ty, kteří se pokusili uprchnout. Podle stanice CNN začal IS propouštět z věznic lidi zadržené pro nedodržování jejich nařízení, jako je zákaz kouření.

  • Mosul je s více než dvěma miliony obyvatel druhým největším iráckým městem po Bagdádu. Leží na řece Tigris v oblasti velmi bohaté na zásoby ropy. Právě zdejší naleziště byly hlavním finančním zdrojem radikálů.
  • V blízkosti Mosulu se nachází také největší přehrada v zemi, která zadržuje 11 miliard kubíků vody. V rukou IS dál chátrala a v případě protržení by znamenala zkázu pro statisíce lidí.
  • Byl vždy hospodářským a dopravním centrem severního Iráku. Probíhala přes něj veškerá doprava do Turecka, ale také část obchodu do Sýrie. Je také významným střediskem pro okolní zemědělství, z průmyslu je zastoupen zejména ten textilní. Podle názvu města je pojmenovaná třeba jemná bavlněná tkanina mušelín.
  • Násilnosti ve městě, které bývalo centrem vládní strany Baas exprezidenta Saddáma Husajna, propukly po americké invazi v roce 2003. V dubnu 2003 město dobyly kurdské jednotky s pomocí amerických sil.
  • Islamističtí radikálové obsadili Mosul bez boje 10. června 2014. 29. června 2014 v něm vyhlásili chalífát (vládu hlavy muslimské obce) pod názvem Islámský stát.
  • Za více než dva roky vlády IS byla zničena řada významných památek. Islamisté například vyhodili do vzduchu slavnou mešitu proroka Jonáše, svatyni Šét, či mešitu proroka Jiřího. V únoru 2015 natočili zničení slavného mosulského muzea, kde byly památky z asyrského a helénského období. Zničili také mosulskou knihovnu a v lednu 2016 i nejstarší křesťanský klášter v Iráku, klášter svatého Eliáše ze 6. století.