První duel Trumpa s Clintonovou: Střet charismatu se zkušeností, který může určit vítěze

Až 100 milionů Američanů bude sledovat první televizní duel prezidentských kandidátů – demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa, kteří mají mluvit hlavně o ekonomice, směřování USA a bezpečnosti. Média předvídají „olympijský souboj“. Zkušená, ale spíše upjatá exministryně zahraničí se střetne s charismatickým miliardářem, který nešetří šokujícími výroky. Podle analytiků je jasné jen jedno: Trump určitě překvapí. „Vymyká se dosavadní politické kultuře a pravidlům,“ prohlásil zpravodaj ČT Martin Řezníček. ČT24 odvysílá duel živě v úterý 27. září od 3:00, ze záznamu pak ještě tentýž den od 10:30 a ve 23:10 hodin.

Favorit zatím není

Duel bude rozhodující faktor pro nerozhodnuté voliče, u nás je to vnímáno jako volební Superbowl, z té divadelní stránky.
Brady Clough
mediální konzultant

Šance obou kandidátů jsou nyní zcela vyrovnané – jak Trumpa, tak i Clintonovou by volilo 41 procent registrovaných voličů, ukázal poslední průzkum ABC News a Washington Post. Jen pět procent Američanů chce libertariána Garyho Johnsona a jedno procento pak lékařku Jill Steinovou, která kandiduje za Zelené.

Ještě v srpnu se přitom Clintonová těšila náskoku osmi procentních bodů. Svou roli mohly sehrát i její údajné zdravotní problémy, které Trump často zdůrazňuje. „Donald Trump se připravuje – a kde je tento týden Hillary Clintonová? Trump byl v Pensylvánii, na Floridě, v Ohiu. Mluví s Američany. Ví, jak jim předat vzkaz, a to je důvod, proč za poslední dva týdny vidíme tak velký posun v průzkumech,“ míní Trumpův poradce Michael Flynn.

První televizní debata dvou rivalů může být rozhodujícím okamžikem pro zhruba pětinu voličů, kteří podle průzkumů ještě nejsou rozhodnuti a zvolí spíše „menší zlo“. „Debata skutečně může být rozhodujícím momentem, protože preference jsou tak vyrovnané. Zároveň ale jedna debata jaro nedělá, podívejte se na debatu Romneyho a Obamy před čtyřmi lety, v níž Romney nečekaně zazářil. Teprve když se Obama vzpamatoval, tak dokázal ve dvou zbývajících uspět,“ poznamenal zpravodaj ČT Řezníček.

Myslím si, že rozhodující bude takzvané říjnové překvapení, které může přijít, ať už to bude další informace o e-mailech Clintonové nebo o Trumpových daňových přiznáních.
Brady Clough
mediální konzultant

Clintonová se v hotelu na sever od New Yorku připravovala na duel tak, že jí pomocník, který hrál Trumpa, předhazoval argumenty, jimiž ji nejspíš bude bombardovat republikán. Trump se podle všeho tak intenzivně nepřipravoval.

„Podle neoficiálních zpráv část svého okolí naštval. I on ale nějaký čas přípravě věnoval. Tady jde o prezidenta Spojených států, ne o předsedu zahrádkářského svazu,“ upozornil Řezníček. „Je ale potřeba ukázat pohotovost, kterou Trump má. Ukázat, že člověk není sešněrovaný předem vytyčeným scénářem a to zas může být slabá stránka Clintonové,“ míní novinář.

Duel bude hostit Hofstraova univerzita v Hempsteadu, který leží na ostrově Long Island východně od New Yorku. Debata bude rozdělena do šesti bloků po zhruba 15 minutách. Klíčová jsou tři témata: směřování Ameriky, zápas o prosperitu a bezpečnost země. Každé téma uvede moderátor otázkou, na jejíž zodpovězení bude mít každý kandidát dvě minuty.

Clintonová se chce zaměřit mimo jiné na kritiku Trumpových kontroverzních výroků o přistěhovalcích, muslimech, ženách a postižených. „Pro Clintonovou to bude hlavně o tom, jak pozvednout ekonomiku, aby z toho měli prospěch všichni, nejen špičky. Ale Trump evidentně říká věci, které nejsou pravda, a to je pro nás velkou výzvou,“ konstatoval ředitel kampaně Clintonové John Podesta.

Oba kandidáti mají strach z možné podjatosti moderátora

Exministryně zahraničí se obává toho, že moderátor může být k republikánskému kandidátovi shovívavější, protože je v těchto debatách nováčkem. „On (Trump) má skutečné charisma a dokáže přitáhnout spoustu lidí. Ona je báječná a jsem jí fascinována, ale bohužel nemá vždycky tak velký tah na bránu,“ myslí si příznivkyně Clintonové z Missouri Lisa Jahnová.

Moderátora – republikána Lestera Holta z televize NBC – se přitom bojí i Trump. „Je to celé falešný systém, všichni jsou tam demokrati, OK?“ řekl televizi Fox News Trump, známý
odtažitým vztahem k médiím. Nejraději by prý debatu absolvoval přímo, bez moderátora.

Trump před duelem mírní rétoriku

Analytici nedokáží předpovědět, s jakou strategií Trump do duelů přijde. Clintonová už avizovala, že je připravena na „urážky, sekýrování a fanatismus“. Někteří komentátoři si ale myslí, že Trumpovo vystupování v televizi bude klidné a krotké. Zdůrazňují, že republikánský kandidát se v médiích v posledních dnech projevoval spíš umírněně a byl přístupnější civilizované debatě.

Pokud jde o schopnost argumentovat, kandidáti se od sebe výrazně liší, míní zpravodaj ČT Martin Řezníček. „Clintonová byla už na střední škole v řečnickém kroužku. Je to člověk, který argumentuje logicky, věcně, ale není to řečník typu Obamy, který by dokázal strhnout davy. Je zocelená desítkami let veřejných projevů a kampaní proti Obamovi před osmi lety,“ podotkl Řezníček.

„Trump si naopak dovolí říct to, co si drtivá většina kandidátů na prezidenta říct nedovolila – od ironie až po vyložené podpásovky. Je to řečník velice neodhadnutelný. I to je jeden z důvodů, proč stará pravidla na tuto debatu nejdou aplikovat a proč poutá takovou pozornost. Je to prostě něco nového, co tu ještě nebylo,“ konstatoval Řezníček.

V čem jsou kandidáti silní a kde mají naopak slabiny?

U Trumpa se předpokládá, že se bude snažit zmanipulovat moderátora. Komentátor CNN upozorňuje, že kvůli Trumpovým obviněním předem by se mohl moderátor snažit krotit, aby předešel následným kritickým komentářům, že ve výsledku uškodí spíše druhé straně. Miliardář také proslul kritikou současného stavu, ať už jde o Sýrii, Irák, Libyi nebo třeba obchodní vztahy s Čínou. Trump navíc umí být vtipný a okouzlující a dokáže se vypořádat s projevy odporu, protože je na ně zvyklý ze stran politiků i demonstrantů.

Republikánský kandidát se rovněž umí dobře vyhýbat otázkám. Používá hned několik taktik: buď nabídne obecné odpovědi, nebo zcela ignoruje otázku, případně přejde do útoku a obviní soupeře z té samé věci.

Trumpovi na druhou stranu nehraje do karet to, že podle mnohých nerozumí politice. Jeho projevy také bývají vyčerpávající. „Poslouchat devadesát minut věty typu Nadále nevyhráváme a Udělám lepší dohody může někoho unavit,“ podotýká CNN.

Miliardář navíc nesnáší kritiku, mohl by tak během debaty ztratit nervy a tím i některé své voliče. Často navíc lže. Podle PolitiFact jsou 60 procent jeho tvrzení vyslovené lži. Problém by mohla představovat i Trumpova arogance. „Myslí si, že dosud všechny debaty vyhrál. Je to jeho slabina, pokud si myslí, že nepotřebuje základní přípravu jako ostatní kandidáti,“ podotýká komentátor CNN.

Lidé, kteří se narodili na přelomu tisíciletí, neznají politiku bez žen, takže pro ně není tak kritická věc, že by žena mohla být prezidentkou USA.
Brady Clough
mediální konzultant

Hlavní předností Clintonové je její zkušenost s politikou, konkrétně oblastmi, jako je ekonomika, občanská práva, vztahy s Ruskem nebo boj s terorismem. Na rozdíl od Trumpa, který kritizuje chyby udělané v minulosti, se Clintonová zaměřuje na budoucnost a kroky, které je třeba udělat. Umí také poukázat na kontrasty mezi svými návrhy a návrhy svých soupeřů. V debatách navíc zaujímá spíše uvolněný a klidný postoj, čímž by mohla u voličů bodovat.

Řada lidí ale bývalé první dámě vyčítá, že je příliš upjatá a místo aby dávala najevo emoce, se chová spíše jako robot. Do karet jí nehraje ani to, že nedokáže odpovídat včas a nepřestává mluvit, ani když se moderátoři opět snaží získat slovo. Proslula také vyhýbavými odpověďmi.

Televizní debaty mají v Americe dlouhou historii

Předvolební debaty budou celkem tři, následující duely se uskuteční na půdě Washingtonovy univerzity v Missouri a na Nevadské univerzitě v Los Angeles. Poprvé se v roce 1960 utkali na televizních obrazovkách republikánský viceprezident Richard Nixon s demokratickým senátorem Johnem F. Kennedym.

Tehdy u televizních diváků neoholený a potící se Nixon propadl, zatímco u rozhlasových posluchačů byl vítězem. „Historie nám říká, že jsou velmi důležité. Prezidentská kampaň sice probíhá relativně dlouho, ale to jsou jediné momenty, kdy mohou lidé vidět oba kandidáty stát vedle sebe tváří v tvář na pódiu,“ podotkl univerzitní profesor Eric Schnure.

Debata prezidentských kandidátů v roce 1996
Zdroj: Win McNamee/Reuters

Organizaci duelu má na starosti soukromá nezisková společnost Komise pro prezidentské debaty (CPD). Ta nepodceňuje ani vizuální stránku jako líčení kandidátů nebo jejich oblečení. V roce 2004 se dohodlo, že v místnosti musí být 21 stupňů.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org