Někteří azylanti jezdí do zemí, odkud uprchli, píše Welt am Sonntag

Někteří běženci, kteří v Německu dostali azyl, navštěvují krátkodobě země, z nichž před časem oficiálně uprchli. Napsal to nedělník Welt am Sonntag v článku nazvaném Uprchlíci jezdí na dovolenou tam, kde jsou údajně pronásledováni.

Německý nedělník tvrdí, že zjistil případy azylantů, kteří jsou vedeni jako nezaměstnaní a vycestovali na krátkou dobu do zemí, jako je Sýrie, Afghánistán či Libanon. Pak se zas vrátili do Německa.

„Ano, vyskytly se takové případy,“ potvrdila nedělníku mluvčí spolkové agentury práce. Dodala ale, že oficiálně se žádná statistika nevede. 

Podle německé legislativy mají příjemci dávek v nezaměstnanosti ročně nárok na 21 dnů „dovolené“. Takovou dovolenou musí nahlásit, avšak povinnost sdělovat místo, kam se chystají, a důvod cesty nemají.

I v případě, že žadatel během pohovoru na úřadu práce řekne, že chce odjet do Sýrie, pracovník úřadu nesmí tuto informaci kvůli zákonu o ochraně osobních údajů předat dál. Informace se tak nedostane ani k imigračním úřadům.

Welt am Sonntag přesto zjistil, že federální úřad pro migraci a uprchlíky v červnu vyzval berlínské pobočky úřadů práce, aby mu podobné cesty žadatelů o azyl hlásily.

Uprchlíci se mohou krátce vrátit z vážných důvodů

Spolkové ministerstvo vnitra uvedlo, že podle evropských pravidel mohou vést cesty žadatelů o azyl do zemí, ze kterých uprchli, k individuálnímu posouzení jejich případu a následnému odebrání statusu uprchlíka. Netýká se to ale cest v situaci, kdy je například jejich příbuzný těžce nemocný, upřesnil mluvčí ministerstva.