Clintonová jasně vyhrála i poslední primárky ve Washingtonu, D.C.

Kandidátka na prezidenta Spojených států Hillary Clintonová během posledních primárek demokratů ve Washingtonu, D.C. získala 80 procent všech hlasů. Symbolicky tím završila své vítězství nad vermontským senátorem Berniem Sandersem. Washingtonské volby zakončily čtyřapůlměsíční šňůru primárek a volebních shromáždění ve všech státech USA, která začala 1. února v Iowě.

Clintonová získala ve Washingtonu, D.C. většinu demokratických hlasů a 16 z 20 místních delegátů na červencovou nominační konferenci. Jen na základě voleb už má celkem 2219 delegátů proti Sandersovým 1832.

Po započítání superdelegátů má 2800 hlasů, zatímco Sanders jen 1881. Potřebný počet 2383 delegátů pro získání demokratické nominace si Clintonová zajistila už minulý týden. 

Nominační klání formálně završí stranický sjezd demokratů ve Filadelfii, který na konci července zvolí oficiálního kandidáta Demokratické strany. S ohledem na získané delegáty je ale prakticky jisté, že nominaci získá Clintonová.

Teď bude následovat tuhý boj mezi dvěma hlavními kandidáty. Demokrati a republikáni se ve velkém připravují na sjezdy, které se budou konat v červenci. Bude se tam definitivně potvrzovat kandidát a také schvalovat program. Právě do toho, zejména u demokratů, bude chtít Bernie Sanders vnést některé věci, na kterých založil svou kampaň.
Martin Řezníček

Sanders chce změnit mechanismus výběru kandidátů

Sanders svou protikandidátku zatím stále nepodpořil a z boje o prezidentské křeslo se nestahuje. Dříve uvedl, že média podle něj špatně počítají s hlasy takzvaných superdelegátů, kteří mohou na nominační konferenci hlasovat bez ohledu na výsledek primárek.

Na úterní tiskové konferenci Sanders uvedl, že bude žádat změny ve způsobu, jak demokraté vybírají kandidáty. Chce také vyměnit vedení Demokratické strany. „Lze to vykládat tak, že svou potenciální podporu podmiňuje konkrétními kroky,“ uvedl zpravodaj ČT Řezníček.

Instituci superdelegátů Sanders ostře kritizoval na Twitteru. „Superdelegátů se musíme zbavit. Fakt, že 400 z nich již osm měsíců před prvním hlasováním uvedlo, koho podpoří, je absurdní,“ uvedl.

Po skončení primárek se Clintonová se Sandersem setkali asi na hodinu a půl v hotelu v centru města. „Obě strany označily schůzku za pozitivní a prý je spojuje závazek podniknout vše pro to, aby se Trump nedostal k moci a neměl možnost prosadit věci, s nimiž oni dva nesouhlasí,“ uvedl Martin Řezníček.

Clintonová má i podporu Obamy

Clintonovou už minulý týden podpořil prezident Barack Obama. „Vím, jak tato práce může být náročná. Právě proto jsem přesvědčen, že v ní bude Hillary dobrá. Nemyslím si, že by někdo byl pro tento úřad více kvalifikovaný,“ uvedl Obama.

Bývalou ministryni zahraničí podpořila i senátorka Elizabeth Warrenová, neformální vůdkyně levého křídla strany, což by jí mohlo zajistit podporu vetší části Sandersových stoupenců. 

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org