Hladina Seiny v Paříži překročila šest metrů. Zatopila první byty

Hladina Seiny v Paříži je nejvýš za třicet let a dál stoupá. Po poledni řeka překročila šestimetrovou hranici a podle aktuálních předpovědí by mohla během noci kulminovat až na 6,5 metru. Zatopeny byly první byty, turisté nemohou do některých parků a muzeí. Z Louvru evakuují 150 tisíc předmětů. Velká voda si vyžádala po dvou lidských životech ve Francii a v Rumunsku, jednu oběť hlásí Belgie. Situace je dramatická i v Německu.

Nově očekávaná výška hladiny Seiny by znamenala druhou nejvyšší úroveň od roku 1910, kdy to bylo 8,62 metru. Dosavadní druhá nejvyšší naměřená výška vzedmuté hladiny pařížské řeky je z povodní v roce 1982, kdy hladina Seiny dosáhla výšky 6,18 metru.

Po Seině se prohánějí rychlé policejní čluny. Policisté mimo jiné evakuovali desítky obyvatel houseboatů. Některé mosty byly uzavřeny a na řeku nesmí lodě s turisty. Ti se nedostanou ani na některé hřbitovy. Uzavírají se také některé významné uzly na silničních tazích v pařížské oblasti.

V městských tělocvičnách vzniká ubytování pro lidi v nouzi. Kromě majitelů či nájemníků vytopených bytů jich začali využívat první bezdomovci, kteří přišli o svá místa pod mosty. Televize BFMTV ukázala záběry, jak se voda dostala do sklepních bytů v 16. obvodu na západním okraji Paříže.

Úroveň hladiny 5,5 metru umožňuje úřadům vyhlásit plán Neptun, který kromě jiného spočívá v mobilizaci 10 tisíc vojáků na pomoc hasičům a policistům při záchranných pracích a ochraně budov.

Podle místních médií je ale málo pravděpodobné, že toho vláda využije. Všechny bezpečnostní síly v zemi jsou totiž dlouhodobě silně vytíženy opatřeními po loňských krvavých atentátech v Paříži a nyní se soustřeďují na zajištění evropského fotbalového mistrovství, které se uskuteční v Paříži a dalších městech Francie od 10. června do 10. července.

Louvre stěhuje umění do vyšších pater

Úřady v hlavním městě nečekají žádné závažnější materiální škody, přesto byla z preventivních důvodů uzavřena světoznámá muzea Louvre a Orsay a kurátoři v nich odstěhovali díla z podzemních pater. Mimo provoz je také Národní knihovna. Od čtvrtka nejezdí ani část expresní podzemky RER.

Situaci v metropoli navíc komplikují stávky, které na železnici pokračují už čtvrtým dnem. Zavřené jsou i silnice vedoucí podél řeky, kvůli čemuž se ve městě tvoří zácpy.

Záplavy dále sužují třináct ze stovky francouzských departementů, nejhorší situace je v Seine-et-Marne. Vláda slíbila, že příští týden ve středu vyhlásí stav přírodní katastrofy, což umožní vyčlenit prostředky na pomoc nejvíce zasaženým oblastem. Prezident Francois Hollande prohlásil, že jde o negativní dopad změn klimatu a výzvu pro celý svět.

Povodně v Bavorsku mají sedmou oběť

Hasiči odstraňují nánosy ze silnice v obci Simbach am Inn
Zdroj: Angelika Warmuth/ČTK/AP

Na nejméně sedm mrtvých vzrostla bilance povodní v Bavorsku. Tělo zatím poslední oběti našli záchranáři v obci Simbach am Inn. Záplavy si tak tento týden v celém Německu vzaly už přinejmenším 11 životů.

„Nejdůležitější je obnovit dodávky vody a zprovoznit silnice,“ citoval server Bayerischer Rundfunk mluvčí těžce zasaženého okresu Rottal-Inn. V nejhůře postižených obcích Simbach am Inn, Triftern a Tann nejsou v současnosti dodávky pitné vody zajištěny, obyvatelé musí chodit k cisternám. V řadě domácností navíc stále nefunguje elektřina.

Německá meteorologická služba (DWD) i na pátek předpovídá pro Bavorsko vydatné srážky, s deštěm ale musí počítat i další spolkové země. Bouřky a lijáky v noci zasáhly například Hamburk a pobřeží Baltského moře.

Obyvatelé Simbachu odklízejí bahno
Zdroj: ČTK/AP/Daniel Scharinger

Ačkoli je situace v Bavorsku nadále dramatická, úřady hlásí první odhady škod. Jen v bavorském okrese Rottal-Inn napáchala voda zkázu za více než sto milionů eur (2,7 miliardy korun).

Bavorská vláda už obyvatelům postiženým záplavami přislíbila pomoc, ta v první fázi dosáhne okamžitého příspěvku 1500 eur (40,5 tisíce korun). Premiér Horst Seehofer přislíbil i rychlou obnovu zničené infrastruktury. Velké škody má i Bádensko-Württembersko, kde si tento týden živel vyžádal životy čtyř lidí.