Obamu a Skandinávii znepokojuje agresivní chování Ruska na severu Evropy

USA a severské země znepokojuje chování Ruska v nordické oblasti (zdroj: ČT24)

Protiruské sankce kvůli ukrajinské krizi musí pokračovat, shodl se šéf Bílého domu s lídry pěti zemí severní Evropy na summitu v USA. Státy znepokojuje „agresivní vojenská přítomnost Ruska na severu Evropy“. Společně vyzvaly Moskvu, aby zajistila, že jsou ruské vojenské manévry v souladu s jeho mezinárodními závazky. Dánsko a Norsko také slíbily přispět na posílení ostrahy východních hranic NATO.

Vztahy mezi Ruskem a Západem jsou už několik let napjaté kvůli ukrajinské krizi, obě strany na sebe vzájemně uvalily hospodářské sankce. Západ odsoudil ruskou anexi ukrajinského Krymu a obviňuje Moskvu z podpory rebelů na východě Ukrajiny, což Kreml popírá.

Shodli jsme se na nutnosti pokračovat v podpoře Ukrajiny a dál držet sankce proti Rusku. Sdílíme stejné obavy z agresivní vojenské přítomnosti Ruska v severském a baltickém regionu.
Barack Obama

Washingtonu a zemím severní Evropy se ale nelíbí ani počínání ruské armády v oblasti Baltu. Rusko od začátku ukrajinské krize uskutečnilo nespočet vojenských cvičení - námořní, letecké a pozemní jednotky cvičily krom Baltu třeba i v Kaliningradské oblasti.

Moskva také provokuje ve vzduchu. Skandinávie, Pobaltí, ale i NATO hlásí v poslední době desítky provokativních přeletů ruských strojů.

Dánsko a Norsko se nově chtějí podílet na ochraně východních zemí NATO. Aliance plánuje, že vyšle do pobaltských republik, Polska a Rumunska prapory o tisícovce vojáků. Rozhodnutí se očekává na červencovém summitu NATO v Polsku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obavy z dalšího vývoje mají hlavně pobaltské státy, kde žije početná ruská menšina. „Ruská agrese proti Ukrajině dělá Pobaltí veliké starosti. Svědčí o tom, že se Rusko snaží ve 21. století násilím změnit hranice v Evropě,“ prohlásil v únoru 2015 místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, který býval šéfem lotyšské vlády.

Estonsko v létě 2015 oznámilo, že plánuje vybudovat na nejméně dvou třetinách hranic s Ruskem plot vysoký 2,5 metru a zakončený ostnatým drátem, který má zabránit „narušování hranic“.

Ruská ponorka ve švédských vodách

Velké pozornosti se v říjnu 2014 dočkal případ ruské ponorky, která prý měla brázdit výsostné vody švédského království nedaleko Stockholmu. Ruské ministerstvo obrany informaci popřelo, Švédsko však tvrdí, že má o přítomnosti cizího podvodního plavidla ve svých vodách jasný důkaz.