Hit mezi zločinci: Pašeráci migrantů vydělali loni miliardy eur

Zločinecké organizace vydělaly v loňském roce 6 miliard eur (162 miliard korun) na pašování migrantů do Evropy. Jejich služeb využilo 90 procent běženců, uvedl šéf Europolu Rob Wainwright. Z pašování lidí se tak stalo nejrychleji rostoucí zločinecké odvětví, píše americký list The Wall Street Journal.

Prudký nárůst počtu migrantů přicházejících do Evropy vedl k vyššímu zapojení zločineckých sítí do nelegálního přistěhovalectví. „Jsme velmi znepokojeni kvůli možnému spojení mezi teroristickými organizacemi a sítěmi pašeráků,“ uvedl Wainwright na parlamentním slyšení v Římě. Žádné informace o konkrétních hrozbách ale nemá.

V loňském roce dorazilo na starý kontinent více než milion lidí. Za lepším životem utíkali lidé především z válkou zmítané Sýrie a Iráku, kde ovládl rozsáhlá území Islámský stát. Tito lidé využívali hlavně takzvanou balkánskou trasu, která byla ale nedávno de facto uzavřena.

Další frekventovanou trasou je ta vedoucí z rozvrácené Libye, odkud se vydávají Afričané do Itálie. Stovky lidí už letos zaplatily za nebezpečnou cestu po moři svými životy.

Podle OSN se letos do Evropy dostalo na 184 tisíc migrantů. V důsledku dohody mezi Bruselem a Tureckem sice značně klesl počet běženců přijíždějících do Řecka, ale běženců shromažďujících se v Libyi neubývá.

V únoru začalo fungovat Evropské středisko pro boj proti převaděčství (EMSC), které má posílit akceschopnost Europolu. Jeho databáze obsahuje asi 40 tisíc lidí, kteří se na pašování lidí podílejí. Zástupci Europolu byli také posláni do míst takzvaných hotspotů v Itálii a Řecku.