Trumpův manažer se vyhne soudu za údajné napadení novinářky

Manažer prezidentské kampaně Donalda Trumpa Corey Lewandowski nebude soudně stíhán za údajné napadení reportérky Michelle Fieldsové. V noci na čtvrtek o tom s odvoláním na své zdroje informoval deník Politico. Prokuratura to během čtvrtka plánuje oficiálně oznámit.

Novinářka šéfa Trumpova volebního štábu obvinila, že jí během pokusu oslovit realitního magnáta agresivním zmáčknutím ruky způsobil modřiny. Trump již dříve označil obvinění Fieldsové za smyšlené a za Lewandowského se postavil.

Incident se odehrál 8. března na Trumpově mítinku. Fieldsová, která tehdy pracovala pro konzervativní zpravodajský portál Breitbart, následně na Twitteru zveřejnila fotografii své ruky s modřinami. Učinila tak poté, co Trump označil její nařčení za výmysl.

Událost částečně zaznamenala stanice NBC News. Na záznamu je vidět, jak se Fieldsová snaží dostat k Trumpovi a položit mu otázku, její pokus ale náhle končí. Z videa však není patrné, zda je to kvůli zákroku Lewandowského, jak novinářka tvrdí.

Konflikt s Fieldsovou není jediný, do kterého se Lewandowski dostal. Při jiném březnovém Trumpově mítinku vyvedl za límec jistého protestujícího, vše tehdy zachytily kamery.

Muž ve stínu Trumpovy kampaně - Corey Lewandowski
Zdroj: Reuters

V kampani zmírním, slibuje Trump

Trump v minulých měsících proslul nevybíravými výroky na adresu svých politických soků, ať už z republikánského, nebo demokratického tábora. Podle jeho vyjádření pro americký deník je to už minulost. „Jistě, Marka Rubia mám rád, takže ano,“ odpověděl na dotaz listu, zda by svého nominačního soupeře, který už z boje odstoupil, dosadil do čelné vládní funkce.

„Mám v hlavě jména pár lidí pro funkci viceprezidenta,“ svěřil se newyorský miliardář. „Zatím jsem to nikomu neříkal. Mám opravdu rád Marka (Rubia), mám opravdu rád (Johna) Kasicha… Jsou tu lidé, které mám rád, ale nemyslím si, že oni mají rádi mě. Tvrdě jsem po nich šel,“ připustil Trump.

Republikánský kandidát přesto prohlásil, že je otevřený budoucím novým spojenectvím. Jeho dřívější slovní souboje s Rubiem a dalšími protikandidáty byly prý důsledkem „bláznivého kolotoče“ politiky.

Řada republikánů se obává, že s kontroverzním Trumpem nemají proti pravděpodobné nominantce demokratů Hillary Clintonové šanci. V minulých týdnech proto usilovali o nečekaný tah - povolání současného šéfa dolní komory Kongresu Paula Ryana. Ten ale vzápětí svou kandidaturu vyloučil. Podle něj by vítězný nominant měl řádně absolvovat kolotoč primárek. 

Strana se už navíc připravuje na velmi napínavé léto. Donald Trump totiž nemusí do té doby získat potřebný počet hlasů pro jistou nominaci. (Do nutných 1237 mu nyní schází necelých 500 delegátských hlasů.) Během červencového sjezdu by tak přišlo na řadu hlasování, kde podstatná část delegátů už nebude muset respektovat výsledky primárek za jednotlivé státy.

Teoreticky tak mají šanci přesvědčit většinu straníků i další v pořadí: texasý senátor Ted Cruz, který v posledních týdnech začal Trumpův náskok ukrajovat, nebo guvernér Ohia John Kasich.