V Belgii zatčení teroristé chtěli původně útočit ve Francii, uvedla prokuratura

Bruselská teroristická buňka napojená na tzv. Islámský stát chystala další atentát ve Francii. Vyšetřovatelé to uvedli na základě výslechu zadržených radikálů v čele s Mohamedem Abrinim, který byl hledaným atentátníkem z bruselského letiště. K útoku v Bruselu je podle prokuratury vedl rychlý průběh vyšetřování.

„Řada věcí z vyšetřování ukázala, že teroristé chtěli zaútočit znovu ve Francii,“ uvedl podle Reuters belgický prokurátor. Rychlý vývoj vyšetřování je ale přiměl k tomu, že se rozhodli zaútočit v Bruselu, podotkl. 

Už dříve o tom, že teroristé chtěli původně útočit znovu ve Francii, informoval zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska. V té době šlo ale ještě o nepotvrzené informace.

Změna cíle útoku souvisela údajně se zadržením „klíčových podezřelých“. Belgická média dlouhodobě spekulovala o tom, že spáchání atentátu v Bruselu 22. března souviselo s dopadením Salaha Abdeslama, pravděpodobně jediného přeživšího přímého pachatele listopadových útoků v Paříži.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k vyšetřování teroristických útoků (zdroj: ČT24)

Policie v Bruselu je nadále ostražitá

V Bruselu nadále platí třetí, tedy druhý nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření. „Možná jsou na našem území i jiné (teroristické) buňky, které jsou stále aktivní,“ varoval v televizi RTL belgický ministr vnitra Jan Jambon.  

„Abdelhamid Abaaoud, údajný vůdce té teroristické buňky, mluvil krátce před smrtí o tom, že ze Sýrie spolu s ním proniklo do Evropy asi devadesát lidí připravených páchat atentáty. Mrtvých a zadržených je v tuto chvíli zhruba třicet,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že ovšem není jasné, nakolik bylo tvrzení Abaaouda pravdivé.

Zpravodaj ČT Petr Zavadil: Abaaoud hrozil, že do Evropy přivedl devadesát radikálů (zdroj: ČT24)

Abrini je hledaným mužem v kloubouku z letiště Zaventem

Mohamed Abrini, kterého v pátek zadržela policie, se v sobotu přiznal, že byl oním mužem v kloubouku na bruselském letišti. „Konfrontovali jsme ho s důkazy na videu, které připravil náš zvláštní tým. Musel přiznat, že je to on,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí belgické federální prokuratury.

Abrini byl hledán také jako podezřelý v rámci vyšetřování atentátů v Paříži v listopadu 2015. Kromě něj zadrželi v pátek bruselští policisté dalších pět osob. Tři lidé byli obviněni, Osama K., Bilal E. M. a Hervé B. M., zbylí dva byli nakonec po výslechu propuštěni.

Osama K. je podle médií švédský občan žijící v Belgii Osama Krayem. Z Malmö odešel bojovat do Sýrie za takzvaný Islámský stát. Pak se vrátil s falešným syrským pasem přes řecký ostrov Leros, kde se vydával za válečného uprchlíka.

V bruselském obchodním středisku měl nakupovat zavazadla, která pak atentátníci napěchovali výbušninami a použili je na bruselském letišti. Potvrdila to v neděli bruselská prokuratura spolu s tím, že je zároveň i komplicem útočníka v bruselském metru.

Policie se nyní zabývá mimo jiné tím, kde skončilo jeho zavazadlo, které by mohlo být plné výbušnin nebo zbraní. Panuje i obava, že na útěku by mohl být ještě třetí muž ze skupiny, která šla do bruselského metra, uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Bilal E. M. má být Bilal El Makhoukhi, kterého podle belgického listu De Standaard loni belgický soud poslal na pět let do vězení kvůli členství v radikální islamistické organizaci Sharia4Belgium (Šaría pro Belgii). Trest si mohl odpykávat v domácím vězení a minulý měsíc byl propuštěn, řekl agentuře Reuters ministr spravedlnosti Koen Geens.

Čtvrtým obviněným je občan Rwandy Hervé B. M. Podle prokuratury Abrinimu a Krayemovi pomáhal.