Brazilská prezidentka se snaží udržet ve funkci, šéfem vlády jmenovala exprezidenta

Neoblíbená brazilská prezidentka Dilma Rousseffová chce předejít svému odvolání, do pozice šéfa vlády tak jmenovala exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva. Podle médií Rousseffovou motivovaly Lulovy schopnosti zákulisního vyjednávače. Sám má přitom problémy s korupční aférou.

Někdejší charismatický lídr země Lula de Silva se stal díky nové funkci druhou nejmocnější politickou figurou v Brazílii. Podle médií chce Rousseffová využít Lulu jako vyjednávače, který by mohl oslabené prezidentce přinést potřebnou podporu od některých parlamentních stran.

To, že se přidává k mé vládě, ji posílí. Hodně lidí nechce, aby byla silnější.
Dilma Rousseffová
brazilská prezidentka

Opozice a část koalice v Kongresu se v současnosti snaží iniciovat proces, který by mohl vést až k odvolání brazilské prezidentky kvůli porušení zákona o fiskální odpovědnosti, jehož se podle svých kritiků dopustila při snaze zacelit díry v předloňském státním rozpočtu. Ústavní žalobu se chystají podpořit i poslanci koaličního partnera Rousseffové Strany pracujících, čímž by pro ni mohl být dostatek hlasů.

Brazilská prezidentka Dilmah Rousseffová
Zdroj: Xinhua / Ráchel Patrasso/ISIFA

Nejvyšší soud nicméně stanovil, že rozhodnutí poslanecké komory Kongresu o zahájení procesu impeachmentu musí potvrdit senát. To může kritiky omezit, v senátu má totiž prezidentka vyšší podporu a šance na její odvolání se tím pádem snižují.

Hlasy proti Rousseffové zaznívají i kvůli korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras. Opozice tvrdí, že část z úplatků sloužila k financování její předvolební kampaně. Rousseffová tak čelí statisícovým demonstracím požadujícím její odchod.

Lula čelí korupčnímu skandálu

Bez potíží není ale ani Lula da Silva, který byl kromě vyšetřování podezření z korupce tento měsíc obviněn i z praní špinavých peněz. Díky právní ochraně šéfa vlády by se mohl vyhnout zadržení v souvislosti s rozrůstajícím se korupčním skandálem.

Lula da Silva na masce při demonstracích proti brazilské prezidentce
Zdroj: Reuters/Nacho Doce

Vyšetřování ohledně aféry Petrobras tak bude spadat pouze do kompetence nejvyššího soudu. Soudce nižší instance, který Lulu kvůli korupčnímu skandálu do současnosti vyšetřoval, tuto možnost jeho vstupem do vlády ztratil.

Lula si podle médií zároveň připravuje pozici na prezidentské volby v roce 2018, v nichž by opět mohl kandidovat. Podle některých komentátorů se ve vládě stane důležitější postavou než sama Rousseffová, která bude výrazně pod jeho vlivem. Byl to právě Lula, kdo Rousseffovou v roce 2005 vybral do funkce šéfky své vlády.