Německo kvůli přílivu uprchlíků dočasně zavádí hraniční kontroly

Německý ministr vnitra oznámil dočasné obnovení hraničních kontrol, přičemž opatření se má dotknout hlavně hranice s Rakouskem. Podle agentury APA také Německo zastavilo vlakové spojení s Rakouskem - do země prý ve vlacích směřovalo zhruba 1800 uprchlíků. Masivní vlnu běženců přitom Mnichov zažil i v sobotu. Rekordní počet běženců za jeden den zaznamenaly i maďarské úřady .

Do bavorské metropole v sobotu dorazilo třináct tisíc běženců, úřady dnes ještě zvýšily původně uváděný počet. Město se ocitlo na „samém pokraji možností“ postarat se o tyto lidi, uvedl mluvčí místní policie.

Německá spolková vláda v reakci na uprchlickou krizi přechodně opět závedla hraniční kontroly. Na tiskové konferenci to oznámil německý ministr vnitra Thomas de Maiziere. Dočasné opatření se zatím dotkne hranic mezi Německem a Rakouskem, kudy proudí hlavní část uprchlíků z balkánské cesty. Cílem je, aby se stávající proud uprchlíků do Německa omezil a celé řízení bylo lépe regulováno. „Je to naléhavě nutné i z bezpečnostních důvodů, tak to předpokládá i schengenský hraniční kodex,“ dodal ministr vnitra. Německá policie v prohlášení uvedla, že mobilizovala několik set mužů, kteří budou pomáhat s kontrolou hranic.

Bavorský ministr vnitra k tomu dodal, že kontroly by mohly být v případě nutnosti zavedeny i na hranicích s ostatními státy.

Juncker: Německý krok v souladu s krizovými pravidly Schengenu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na německý krok řekl, že podle něj je v souladu s krizovými pravidly Schengenu. Opatření Berlína prý poukazuje na nutnost dosáhnout na pondělní mimořádné schůzi unijních ministrů vnitra a spravedlnosti k uprchlíkům dohody o rozdělení migrantů mezi členské země.

Události: Německo dočasně zavádí kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Německá vládní koalice se na dočasném uzavření hranic shodla jednomyslně. Konzultovali to i s Rakouskem. Vláda si je prý vědoma toho, že tím neodstraní všechny problémy. Německo nicméně podle de Maiziera není příslušné pro největší část uprchlíků. „Dublinské řízení a nařízení o registraci platí nadále v nezměněné formě a žádám, aby se tím v budoucnosti řídily všechny členské státy EU. Příslušný stát žadatele o azyl nejenom registruje, ale také provádí celé azylové řízení. I osoby hledající azyl musí akceptovat fakt, že si nemohou prostě vybrat členský stát Evropské unie, kde požádají o ochranu,“ uvedl německý ministr. 

Rakouské dráhy ÖBB přerušily od nedělních 17:00 hodin vlakovou dopravu z Rakouska do Německa. Německý železniční dopravce DB zároveň oznámil, že do pondělního rána přerušuje spojení do Rakouska a zpět. Stovky uprchlíků proto musely v neděli večer opustit vlaky v Salzburku. Z železničních souprav je prozatím odvedli do velké podzemní garáže na pozemku hlavního nádraží. Tamní nástupiště byla podle agentury DPA prakticky liduprázdná. „Vlaková doprava je z nařízení německých úřadů až do odvolání odřeknuta...Příčinou je aktuální uprchlická situace v Německu," stálo na oznamovacích tabulích.

Rakousko ale zatím neplánuje posílit kontroly na hranicích s Maďarskem, odkud přichází většina uprchlíků směřujících do Evropy, uvedla agentura APA.  

Prosím o pochopení. Potřebujeme trochu času a potřebujeme jistou míru pořádku na svých hranicích.
Thomas de Maiziere
německý ministr vnitra

Přeplněný Mnichov

V noci na neděli muselo v Mnichově několik desítek žadatelů o azyl spát venku na zemi. Město má problémy najít pro ně ubytování. „Schází nám až pět tisíc míst,“ řekl mnichovský starosta Dieter Reiter listu Sueddeutsche Zeitung. Do úvahy přišla i varianta využití sportovního areálu z olympijských her roku 1972, který by mohl posloužit jako dočasné přístřeší.

Během neděle se německé úřady snažily co největší počet uprchlíků přepravit z bavorské metropole do středisek v dalších částech země, aby udělali místo nově příchozím. „Abychom tady měli volná místa pro další lidi, kteří sem bez přestávky stále míří,“ dodal mluvčí mnichovské policie Werner Kraus. Reiter tak vyzval ostatní spolkové země, aby přebíraly více uprchlíků. 

Orbánův plot a přísné protiimigrační zákony

Německý krok uvítal s "velkým pochopením" maďarský premiér Viktor Orbán, podle nějž je dnešní oznámení Berlína jen "prvním krokem", neboť své hranice potřebuje ochránit též Řecko. 

Právě Maďarsko se potýká s velkým přílivem migrantů z Balkánu. Úřady odhadují, že od začátku roku přišlo ze Srbska na 175 tisíc migrantů. V sobotu překonaly rekord v počtu běženců na hranicích se Srbskem - bylo jich 4330. Předchozí maximum pocházelo z minulého čtvrtka - přes tři tisíce šest set běženců.

Nové rekordy padají uprostřed sporů, jak se vypořádat s přílivem lidí, většinou ze Sýrie, kteří prchají před násilím a chudobou. Premiér Viktor Orbán chce příliv běženců do země zastavit pohraničním plotem, který vzniká na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem. V úterý navíc začnou platit přísnější protiimigrační zákony. Trestné bude překonávání plotu a více budou postihováni pašeráci. Policisté proto dostanou na hranicích posilu v podobě čtyř tisíc vojáků. O jejich nasazení má nicméně maďarský parlament jednat až v úterý. 

„Budí to u nás trochu rozpaky. S maďarskou vládou teď řešíme, jak zajistit, aby i po uvedení těchto zákonů v platnost stále existovala možnost pro migranty dostat se legálně do Maďarska a zažádat o azyl," zmínila zástupkyně OSN pro střední Evropu Montserrat Feixas Viheová.

Způsob, jakým se Budapešť snaží s tisícovkami uprchlíků vypořádat, budí kritiku, zejména po zveřejnění záběrů, na nichž bylo vidět policisty, jak uprchlíkům házejí jídlo, prý jako zvířatům. V sobotu rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal maďarské zacházení s uprchlíky k nacistickým deportacím. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tyto výroky odmítl jako lživé a nechal si předvolat rakouského velvyslance.