Donald Trump se liší úplně ve všem - jako kdysi Obama

Popularita Donalda Trumpa stále stoupá. Podle posledních čísel by tohoto uchazeče o republikánskou nominaci na úřad amerického prezidenta volilo 32 procent republikánů, čímž jasně vede. Většina konzervativců si také myslí, že tento kontroverzní realitní magnát nakonec získá nominaci své strany. Trumpa vítaly nadšené davy ve Washingtonu, kam na shromáždění konzervativního hnutí Tea Party přijel protestovat proti dohodě o íránském jaderném programu.

„Ve svém životě jsem nikdy neviděl, že by někdo vyjednal dohodu tak nekompetentně jako v případě naší dohody s Íránem. Nikdy!“ prohlásil na demonstraci před Kapitolem. Už dříve řekl, že pokud bude zvolen do Bílého domu, bude pracovat na zlepšení této „příšerné“ dohody, aby íránský jaderný program udržel na uzdě. 

Na dokumentu se kromě USA podílelo také Německo, Británie, Francie, Rusko a Čína. V červenci uzavřely s Íránem dohodu, která předpokládá postupné rušení protiíránských sankcí, jestliže Teherán splní podmínky ujednání a zpomalí svůj jaderný program. Smyslem je odvrátit nebezpečí, že Íránci získají v dohledné době jadernou zbraň. Ve Spojených státech a v Íránu mají o textu hlasovat parlamenty. Americký Kongres ovládají republikáni, kteří jsou odpůrci dohody, avšak zablokovat by ji mohli jedině přehlasováním prezidentova veta, na což nemají dost hlasů.

Trumpovi pomáhá to, co kdysi Obamovi: Že se liší úplně ve všem (zdroj: ČT24)

Trump zatím politický establishment pranýřoval hlavně z pódií v těch státech, kde se konají první primárky - tedy v Iowě a New Hampshire. Teď přijel svůj vzkaz přednést přímo do Washingtonu - a to přímo pod okna těch, které často kritizuje. Ke Kapitolu jej přivedl Írán jako politické téma číslo jedna těchto dní, účastníky shromáždění pak hlavně samotný Trump.

„Každý si hraje na politickou korektnost. Nemůžeme říct toto o téhle skupině, toto o jiné, nemůžeme urazit tohoto prezidenta. Donaldu Trumpovi nezáleží na žádné z těchto skupin, záleží mu na zemi,“ řekl zpravodaji ČT Martinu Řezníčkovi jeden z Trumpových stoupenců. „Není to konzervativec, ale je to dobrý a tvrdý muž a tvrdého chlapa potřebujeme. Takže pokud získá nominaci, budu ho podporovat,” dodává další.

Trump urazil jedinou ženu v táboře republikánských kandidátů: Vy byste TOHLE volili?

Trumpův názorový rozptyl mnohým republikánům nevoní, a tak mu strana jako celek může ještě cestu k nominaci zkomplikovat. Dříve či později začnou protivníci pitvat každé jeho slovo a to, co mu teď jako jedinému prochází, mu později může ublížit, konstatuje Řezníček.

Nově se Trump opřel do jediné ženy ve skupině republikánských protikandidátů Carly Fiorinaové, když v rozhovoru pro časopisu Rolling Stone doslova řekl: „Podívejte se na ten obličej. Kdo by TO volil? Dovedete si představit, že je tohle tvář příštího prezidenta? Jasně, je to žena, neměl bych o ní mluvit ošklivě. Ale ruku na srdce: Tohle se přece nedá myslet vážně.“

Carly Fiorinaová
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Fiorinaová označila incident za velmi vážný. „Možná mu jdu na nervy, protože se na něj dotahuji v průzkumech,“ řekla televizi Fox News někdejší šéfka společnosti Hewlett-Packard. Trump se přitom o ženách pohrdlivě nevyjádřil poprvé. Minulý měsíc to od něj schytala třeba moderátorka Fox News Megyn Kellyová, která mu v televizní debatě připomněla jeho předchozí urážky žen.

Zeď na hranici s Mexikem? Stačí deset tisíc 95patrových budov

Americká média jsou Trumpem posedlá, protože jim zvyšuje tržby. Jeho obliba roste kupodivu i u žen a vzdělanější části Američanů. Pomáhá mu paradoxně to, co do Bílého domu kdysi vyneslo Baracka Obamu - že se od zbytku liší úplně ve všem.

Popularitu si získává ožehavými tématy - třeba ilegální migrací. Mexické přistěhovalce označil za násilníky a zločince a slíbil, že v případě volebního úspěchu postaví podél jižní hranice USA zeď, za jejíž vybudování by mělo zaplatit Mexiko. „Já jsem stavitel. Stavím budovy, které jsou vysoké 94 pater. Víte, co je těžší? Postavit budovu, která je 95 pater vysoká,“ reagoval před časem na brífinku na otázku, jak by na hranicích s Mexikem postavil zeď dlouhou 1900 mil. „Ano. Zeď na hranicích nemůže být jednodušší: Postavte 10 tisíc budov s 95 patry a prostě je položte vedle sebe,” komentoval to nově ve své Late Night Show moderátor Stephen Colbert.

Trump, který chce kandidovat v prezidentských volbách v roce 2016, je zkrátka ze všech uchazečů o republikánskou nominaci nejpopulárnější. Ve svých plánech si nebere servítky a předkládá je voličům jadrnou formou, která je často za hranicí vkusu. Bývá obviňován z populismu a z toho, že většinu svých slibů nedokáže splnit. Podle průzkumů ale ohrožuje dosud nezpochybňované postavení bývalé první dámy a exministryně zahraničí Hillary Clintonové, která v demokratickém táboře v podstatě nemá konkurenci.

Donald Trump na demonstraci konzervativního hnutí Tea Party před Kapitolem
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Trump přitom už počátkem září podepsal prohlášení, v němž se zavázal k podpoře vítěze republikánských primárek, ať jím bude kdokoli. Zároveň přislíbil, že nebude kandidovat ani jako nezávislý, ani za jinou politickou formaci. Republikáni se totiž obávali, že případná Trumpova sólová kandidatura by pomohla udržet prezidentský úřad v rukou demokratům. Republikáni si ještě dobře pamatují na nezávislou kandidaturu dalšího magnáta Rosse Perota, který v roce 1992 sebral hlasy Georgi Bushovi staršímu a pomohl do Bílého domu Billu Clintonovi.