Syrští archeologové ukrývají památky před islamisty, jde jim o život

Syřané zachraňují starověké památky před islamisty. Stovky uměleckých děl převezli z nejrůznějších koutů země a ukrývají je v bezpečí. Teroristé po nich ale intenzivně pátrají - začátkem týdne zabili jednoho z předních syrských archeologů. Údajně nechtěl vyzradit, kde artefakty před islamisty skrýval.

Mravenčí práce syrských archeologů a pracovníku muzea v Damašku nemá konce. Tisíce památek se k nim dostává z celé země. „Devadesát devět procent památek ze syrských muzeí je na bezpečných místech. Mluvíme o umění, které bylo zachráněno z rukou pašeráků, černého trhu anebo před řáděním islamistů,“ konstatoval ředitel syrského muzea Mamún Abdulkarim.

Radikálové ničí památky buldozery

Členové organizace Islámský stát (IS) už zničili historické památky v Bosře, Palmýře, Aleppu nebo iráckém Mosulu. Neštítí se kladiv ani buldozerů. Všechny důkazy ne-islámské kultury na svém území chtějí smést z povrchu země.

obrázek
Zdroj: ČT24

Postavit se jim nikdo neumí - ani mezinárodní organizace či místní. Rukou islamistů zemřel nedávno například slavný syrský archeolog Khaled Asaad. Teroristé ho údajně zabili, protože nechtěl prozradit, kde před nimi ukryl památky z Palmýry.

UNESCO a další kulturní organizace vraždu 81letého vědce odsoudily. Možností, jak proti islamistům zakročit, ale není mnoho. Rada Bezpečnosti OSN v únoru vydala zákaz obchodování s dědictvím z Iráku a Sýrie. Úmyslné ničení kulturního dědictví označila dokonce za válečný zločin.

Syřané zachraňují památky před islamisty (zdroj: ČT24)

„Nedostali jsme nic - žádný materiál ani peníze. Všechno si musíme zajistit sami. Naštěstí máme podporu mezinárodních institucí a Evropské unie, kteří nám pomáhají i s expertízami nebo kurzy pro zaměstnance,“ podotkl Abdulkarim.

Podle ředitele muzea v Damašku zachránili během 4 roky trvajícího konfliktu už tisíce předmětů nevyčíslitelné hodnoty. Část z nich pochází dokonce ze syrských památek vyhlášených organizací UNESCO za světové dědictví. Čtyři z celkových šesti jsou v současné chvíli pod kontrolou vojáků.