Syn vůdce KLDR je proti dynastickému nástupnictví

Soul - Nejstarší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila nesouhlasí s dynastickým nástupnictvím, ale svému bratrovi Kim Čong-unovi, který má být příštím vůdcem KLDR, přeje to nejlepší. Kim Čong-nam to podle agentury Reuters řekl v rozhovoru s japonskou televizí Asahi. Kim Čong-nam, který žije v Číně a na Macau, také uvedl, že on sám nemá zájem stát se vůdcem země a rozhodnutí otce nelituje, čímž naznačil, že mezi oběma bratry, kteří se pravděpodobně narodili různým matkám, nedošlo k boji o moc.

„Osobně jsem proti dynastickému nástupnictví v třetí generaci. Ale myslím, že rozhodovaly vnitřní faktory,“ sdělil Kim Čong-nam den předtím, než se v Pchjongjangu uskutečnila velká vojenská přehlídka, které poprvé v roli budoucího vůdce přihlížel i Kim Čong-un.

„Chci, aby můj bratr dělal to nejlepší pro severokorejský lid, pro jeho prosperitu. Jsem připraven svému bratrovi kdykoliv pomoci za mořem, pokud to bude potřebovat,“ řekl také novinářům devětatřicetiletý Kim Čong-nam.

Nejstarší syn Kim Čong-ila pravděpodobně ztratil část náklonnosti svého otce a tím i část šancí stát se dalším vůdcem, když byl v roce 2001 s falešnými doklady vyhoštěn z Japonska, kde hodlal navštívit Disneyland.

Až do nedávna byl budoucí nástupce Kim Čong-un v zahraničí neznámou postavou. V posledních týdnech byl ale zvolen členem ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce (KSP) a místopředsedou její ústřední vojenské komise. Krátce předtím dostal hodnost generála.