Útok na Sáliha přišel zevnitř mešity

Washington - Atentát, při němž byl před týdnem zraněn jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih, byl pokusem o vraždu provedeným zevnitř mešity v prezidentském komplexu. K tomuto závěru dospěla americká bezpečnostní poradenská firma Stratfor na základě analýzy fotografií pořízených na místě exploze. Podle expertů došlo k výbuchu přímo uvnitř mešity, nikoliv dopadem střely vypálené z děla nebo tanku.

Sálih byl zraněn 3. června při útoku na prezidentský palác v Saná, při němž zahynulo 11 členů stráže a těžce zraněno bylo pět vysokých státních představitelů. Prezident byl převezen do Saúdské Arábie, kde se v pondělí podrobil operaci, při níž mu byly z hrudníku vyňaty střepiny. Utrpěl prý také popáleniny skoro na polovině těla a podle nejmenovaných amerických zdrojů u něj prý také nastalo krvácení do hlavy.

Jemenská agentura Saba ale ve čtvrtek informovala, že byl Sálih po úspěšné operaci přemístěn z jednotky intenzivní péče do „královského apartmá“ ve vojenské nemocnici v saúdském Rijádu.

Exploze vyrazila cihly budovy i okenní rámy ven. Vzhled trosek napovídá, že byla použita výbušnina vojenského typu – TNT nebo semtex. Američtí experti objevili také malou prohlubeň ve zdi, ve které byla nálož nejspíš umístěná. Odborníci z toho usuzují, že bombu přinesla do mešity osoba dobře obeznámená s místem činu i se zvyky jemenských vysokých činitelů.

Sálih ve zvukové nahrávce odvysílané státní televizí několik hodin po útoku označil jako jeho původce bojovníky opozičního kmenového svazu Hašídů vedených šajchem Sádikem Ahmarem. Ten to ale v prohlášení svého úřadu popřel a obvinil ze zinscenování útoku Sáliha. Prezidentovým záměrem prý bylo podpořit tímto způsobem eskalaci bojů vládních vojáků s opozičními kmeny v ulicích Saná.

V Saná demonstrovalo na 100 tisíc lidí

V Saná se dnes sešlo k demonstraci proti vládě prezidenta Sáliha 100 000 Jemenců. Je to nejmasovější protest od minulého pátku, kdy byl Sálih zraněn. Demonstrující se domáhali toho, aby viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí, který Sáliha zastupuje, umožnil vytvoření nové vlády.