Další případ Fritzl se v Rakousku nekoná

Linec (Rakousko) – Osmdesátiletý Rakušan, který měl 40 let sexuálně zneužívat a týrat své dvě dcery, je na svobodě. V průběhu vyšetřování totiž obě dcery, které jsou duševně zaostalé, vypověděly, že špatně rozuměly otázkám při výslechu. Odvolaly poté svá obvinění. Další případ, který by se podobal osudu Josefa Fritzla, se tedy v Rakousku nekoná.

„Prokázalo se to, co můj mandant tvrdil od počátku, totiž že ženy sexuálně zneužívala jiná osoba,“ řekl k tomu advokát osmdesátiletého Rakušana. Právník tvrdí, že ženy špatně rozuměly výslechu a popisovaly zneužívání a týrání, kterého se na nich dopouštěl jiný muž. Když padlo tvrzení, že to byl jejich otec, rezolutně to popřely. Na konkrétní dotazy totiž odpovídaly: „To s námi táta nedělal.“ K výpovědím, aby za znásilňovatele označily otce, je prý navedli jiní příbuzní. 

Ženy, které jsou duševně zaostalé, měly navíc problém porozumět otázkám vyšetřovatelům. „Pojem znásilnění v jejich pojetí znamenal, když někdo někoho přivázal k posteli,“ řekl advokát. 

Otec tak nebude obviněn ani z tělesného násilí na dcerách, kterého se sice zřejmě dopustil, ale už dávno a záležitost je promlčena. „Táta nás bil, ale od té doby, co umřela matka, už ne,“ vypověděly dcery. 

Podle původního obvinění se přitom případ nápadně podobal zločinům, kterých se dopouštěl doživotně odsouzený Josef Fritzl. Osmdesátiletý Rakušan měl znásilňovat a věznit své dvě dcery víc než 40 let.