Exploze v Nairobi – desítky zraněných

Nairobi - Mohutný výbuch otřásl centrem keňské metropole Nairobi. Exploze zranila nejméně 33 lidí. Incident se odehrál na rušné nákupní třídě a v ulicích města vyvolal paniku. Původní zprávy o mrtvých se nepotvrdily. Zatím není zcela jasné, co explozi způsobilo. Policie uvedla, že výbuch mohl mít na svědomí zkrat elektrického vedení, premiér Raila Odinga ale na místě neštěstí mluvil o teroristickém činu. Keňa v poslední době zažila několik útoků, které byly připisovány somálskému islamistickému hnutí Šabáb.

Výbuch v nákupní zóně na ulici Moi Avenue v centru města vyvolal obrovský zmatek. Lidé z okolních domů prchali po ulici pokryté sutinami do bezpečí. O příčině neštěstí jsou zatím k dispozici velmi rozporuplné informace. Šéf keňské policie řekl, že šlo zřejmě o problém s elektrickým vedením. Ani policisté, kteří zasahovali na místě, nenašli žádné důkazy, které by svědčily o bombovém útoku nebo o útoku granátem. Naproti tomu premiér Odinga hovořil o terorismu. „Toto je odporný čin. Chtějí nás zastrašit, my se ale zastrašit nenecháme,“ řekl.

Zraněná svědkyně sdělila, že před detonací k jednomu stánku v místech exploze třikrát přišel jistý vousatý muž. Při třetí návštěvě prý krátce před explozí v místech nechal tašku. Podobnou informaci potvrdili i další dva svědci.

Keňa v posledních měsících zažila řadu útoků granáty, naposledy v březnu útočníci v pobřežním letovisku Mombasa zabili jednoho člověka a dvacet dalších zranili. Začátkem března granáty zabíjely i v Nairobi, na tamním autobusovém nádraží tehdy zemřelo šest lidí.

Bombovými útoky v Keni často hrozí somálské islamistické hnutí Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida. To své výhrůžky vystupňovalo poté, co se Keňa loni na podzim rozhodla vyslat do sousedního Somálska své vojáky, aby proti Šabábu bojovali. Reagovala tak na únosy a přeshraniční incidenty, které vážně poškozovaly turistický průmysl.