V Brně volí 55 zastupitelů, hlasuje se i v městských částech. Brňané vyberou také nového senátora

V Brně lidé volí 55 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 22 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstva ve všech 29 městských částech. V některých z nich se zároveň konají volby do Senátu.

V komunálních volbách před čtyřmi lety v Brně zvítězilo ANO, které získalo 19,9 procenta hlasů a třináct mandátů. Za ním skončila ČSSD s 17,7 procenty a jedenácti mandáty. Třetí bylo Žít Brno s podporou Pirátů s 11,9 procenty a sedmi mandáty, těsně následované KDU-ČSL. Do zastupitelstva se dostaly ještě ODS, Strana zelených, KSČM a TOP 09. Volební účast dosáhla 38,7 procenta.

Koalici vytvořilo ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených. V 55členném zastupitelstvu měli 31 křesel. Primátorem byl zvolen Petr Vokřál (ANO). Když začala KDU-ČSL vyjednávat s opoziční ČSSD, koalice se dostala do krize. Lidovci ji sice na čas opustili, ale vrátili se do ní v červnu 2016, kdy se k ní připojila také TOP 09. Nová koalice měla v zastupitelstvu 34 křesel.

Nástupce Wagnerové volí jen někteří

Do Senátu se v Brně letos volí jen v městských částech Bosonohy, Kohoutovice, Nový Lískovec, Starý Lískovec a Brno-střed. O hlasy voličů usiluje 11 kandidátů. Dosavadní senátorka Eliška Wagnerová zvolená za Stranu zelených už mandát neobhajuje.