Téma Trump a Putin jednali ve Finsku

Trump a Putin jednali ve Finsku

Ukrajinská krize

Putin navrhuje referendum v Donbasu, Trump o něm podle bezpečnostní rady neuvažuje

Ruský prezident Vladimir Putin chce uspořádat referendum v oblastech Donbasu, které drží separatisté, a to „pod mezinárodním dohledem“. Šéfovi Bílého domu to v Helsinkách navrhl jako řešení ukrajinské krize, potvrdil ruský velvyslanec v USA. Podle Národní bezpečnostní rady (NSC), která je poradním orgánem amerických prezidentů, ale Trump o referendu na Donbasu neuvažuje. Mezitím se objevila informace, že Trump pozval Putina do Washingtonu. Zpráva zaskočila americké politiky i špičky tamních zpravodajských služeb.

Trump otočil. Na tiskovce s Putinem se prý přeřekl

Americký prezident Donald Trump den po summitu v Helsinkách zdůraznil, že má plnou důvěru v americké zpravodajské služby. Šéf Bílého domu prý přijímá jejich závěr, že se Rusko vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech. Jejich výsledek to však podle Trumpa neovlivnilo. Prezident čelil doma kritice poté, co dal po setkání s Vladimirem Putinem najevo, že šéfovi Kremlu důvěřuje. Moskva vinu opakovaně popírá.
Události komentáře

Největší ostuda v dějinách amerického prezidentství, říká o summitu v Helsinkách novinář Kirchick

Summit ve finských Helsinkách, kde se setkali americký a ruský prezident, byl největší ostudou v dějinách amerického prezidentství. Alespoň tak vidí pondělní ostře sledovanou událost americký spisovatel, novinář a komentátor píšící do předních amerických novin James Kirchick. Autor knihy s názvem „Konec Evropy, diktátoři, demagogové a Doba temna před námi“ byl hostem pořadu Události, komentáře.

Na Trumpa nic nemáme, tvrdí Putin. Nemůžeme sledovat každého, uvedl po summitu

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s televizí Fox News zopakoval, že Rusko se nevměšovalo do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a že Moskva nemá na šéfa Bílého domu Donalda Trumpa žádný kompromitující materiál. Trump pro Fox News uvedl, že vyšetřování ruské role během voleb vrazilo mezi Rusko a Spojené státy klín. Oba státníci poskytli interview americké stanici po summitu v Helsinkách.

Setkání Trumpa s Putinem se podle analytiků do dějin nezapíše

Setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem v Helsinkách je dobrým začátkem možného budoucího dialogu, samo však žádný velký posun neznamená. To si myslí analytici a diplomaté, kteří jej hodnotili v ČT. Podle nich byly vidět dva různé přístupy k mezinárodní politice. Na jedné straně Trump ukázal svá teatrální gesta a improvizaci, na druhé Putin předvedl suchou, důslednou a věcnou přípravu a jasné vymezení vlastních pozic.

Radost v Moskvě, kritika doma. Trumpova náklonnost k Putinovi rozlítila i řadu republikánů

Schůzka Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem vyvolala ve světě rozporuplné reakce. Zatímco Izrael kvituje snahu Moskvy a Washingtonu o zajištění bezpečnosti židovského státu, Ukrajina Trumpa kritizuje za to, že nezmínil anektovaný Krym. Výsledky summitu oceňují ruští politici i média, naopak americké demokraty i některé republikány rozhořčila Trumpova slova, podle kterých v otázce vměšování Ruska do voleb v USA věří Putinovi. Bílý dům oznámil, že se americký prezident během úterý sejde s představiteli amerického Kongresu.

Summit v Helsinkách: Putin chce opět otevřít otázku jaderných zbraní. Jednání s Trumpem si pochvaluje

Důvěrné jednání prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa po více než dvou hodinách skončilo. Trump označil schůzku za „dobrý začátek“. „Studená válka dávno skončila, situace ve světě se kardinálně změnila. Rusko a USA narážejí na zcela nové výzvy,“ prohlásil Putin po jednání. Putin také znovu popřel ruské vměšování do amerických voleb, Trump uvedl, že nevidí důvod, proč by to Rusko dělalo. Na rozhovor státníků mezi čtyřma očima, pouze v přítomnosti tlumočníků, navázalo jednání delegací.

V Helsinkách demonstrují ochránci lidských práv i ekologové

U příležitosti summitu amerického a ruského prezidenta protestují v Helsinkách aktivisté. V ulicích finského hlavního města demonstrují bojovníci za lidská práva i ochránci životního prostředí. Americký prezident Donald Trump se ještě před schůzkou se svým protějškem Vladimirem Putinem sešel s finským prezidentem Saulim Niinistöm.

Ostře sledovaný summit v Helsinkách: Trump chce s Putinem probírat vměšování do voleb i Krym

Americký prezident Donald Trump se rok a půl po nástupu do funkce poprvé sejde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na oficiálním summitu. Ostře sledované setkání, kterému předcházela společná snídaně Trumpa s finským prezidentem, se uskuteční v Helsinkách. Vrcholné setkání ale vyvolává v USA i v západním světě jisté kontroverze. Prezident totiž podle komentátorů podává ruku Putinovi, který je obviňován z autoritářských snah a protizápadních postojů, a zároveň ostře kritizuje tradiční americké spojence. Samotný Trump však kritiku odmítá a ještě před schůzkou hodnotí jako geopolitické vítězství samotný fakt, že se summit vůbec koná.

Americký prezident Trump přistál v Helsinkách. Ve městě panují přísná bezpečnostní opatření

Finská metropole se chystá na pondělní summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského protějšku Vladimira Putina. Šéf Bílého domu na letišti Vantaa přistál v neděli krátce před devátou hodinou večer místního času. V Helsinkách panují už od soboty přísná bezpečnostní opatření. Finsko zavedlo kontrolu na hranicích a důkladnou revizí procházejí všechny lodě, které připlouvají do helsinského přístavu.

Summit v Helsinkách jsme sledovali MINUTU PO MINUTĚ

On-line přenos
Setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem
19:57

On-line přenos ČT24 ze summitu v Helsinkách je u konce. Děkujeme za pozornost.

19:56

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil Trumpova slova, že USA i Rusku jde o bezpečnost Izraele. Ukrajinci si zase všímají toho, že Trump se nezmínil o Krymu.

19:36

Ruské reakce jsou veskrze pozitivní, uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Sdělovací prostředky v Rusku píší o schůzce rovnocenných partnerů, sdělil dále Karas.