Benátky, jak je neznáte

Benátky - Pokud budete chtít v budoucnu vidět Benátky, nejspíše bude třeba zaplatit hotel nebo si dopředu zamluvit a uhradit jakousi vstupenku do města. Starousedlíků totiž pořád ubývá, zatímco turistů, zejména těch jednodenních, kteří do městské pokladničky přispějí minimálně, přibývá. Jedním z tipů, kam se v tomhle kouzelném městě podívat, mohou být i poměrně málo navštěvované ostrovy Benátské laguny.

Benátky jsou nejen město švarných gondoliérů, bláznivých karnevalových masek a kostýmů, ale také nekonečných zástupů turistů. Jenže většina z 30 milionů návštěvníků, kteří sem ročně přijedou, obvykle zavítají jenom na náměstí sv. Marka, vyfotí si dóžecí palác a zase jedou pryč. 

Benátčané jim říkají Mordi e fuggi, tedy „kousni a uteč“, a jsou na ně celkem pochopitelně naštvaní. Žijí sice údajně v nejkrásnějším městě světa, ale k čemu je jim to dobré, když se jim v jednom kuse pletou pod nohama celé armády turistů. A navíc turisté ve městě utrácející čím dál méně peněz. Přitom Benátky přece zdaleka nejsou jenom přecpané náměstí svatého Marka nebo Velký kanál. 

Kouzelné ostrovy Benátské laguny

Pokud máte na prohlídku města více času než jedno udýchané odpoledne, můžete se klidně vydat třeba na plavbu benátskou lagunou, která je možná zajímavější než samotné Benátky. Zdejší ostrovy a ostrůvky bývaly vždycky opředeny tajemnými pověstmi a příběhy. Mnohé z nich se proslavily svými kláštery pro poutníky, hřbitovy nebo továrnami na střelný prach. 

  • Benátky zdroj: Isifa/Capital Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469689.jpg
  • Benátky zdroj: Isifa/Capital Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469687.jpg
  • Benátky zdroj: Isifa/Capital Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469684.jpg
  • Benátky zdroj: Isifa/Capital Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469680.jpg
  • Benátky zdroj: Isifa/Capital Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469683.jpg
  • Benátky autor: Chmura Frank, zdroj: isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469677.jpg
  • Burano zdroj: isifa/EPH http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469674.jpg
  • Burano autor: ZIMERAY ALAIN, zdroj: ISIFA/Sipa Press http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4697/469691.jpg

V bažinatých písčinách s hejny věčně hladových komárů a skřehotajícího vodního ptactva se dříve orientovali jenom rybáři nebo lovci. Úzké nánosy písku, které sem zanesla delta Pádu, se nazývají lidi. No a odtud pochází i jméno nejznámějšího ostrova – Lido. Sem se chodí Benátčané koupat a na sklonku léta se tady koná Benátský filmový festival. 

V laguně ale samozřejmě naleznete i ostrovy daleko klidnější. Třeba takové Torcello. Lidé se tady začali usazovat ještě mnohem dříve než ve vlastních Benátkách. Kdysi tu žilo na 20 tisíc obyvatel. Dnes bychom jich tu napočítali s bídou 60. 

Postupem času se téměř všechny kanály zanesly a do současnosti tady zůstal jenom ten, který vás zavede od stanice lodních linek ke kostelu Santa Fosca. Jde o tiché a kouzelné místo s prostorným nádvořím, kde si nelze nevšimnout důkladného kamenného trůnu, na kterém prý sedával vládce Hunů - Attila. 

Murano - ostrov skla

Za zmínku a ještě lépe za návštěvu stojí určitě i ostrov Murano. Když už pro nic jiného, tak minimálně pro pocit pohody a klidu. Ve vlastních Benátkách stav absolutně nedosažitelný. Murano proslulo hlavně působivými kreacemi místních sklářů. Benátské sklo si během staletí udělalo docela slušné jméno a většina z těch nejlepších kousků pocházela právě odtud. Zatímco teď spousta skláren zaniká a turistům se prodává sklo vyrobené v Asii, patřili v 15. a 16. století muranští skláři ke světové špičce. Pyšnili se řadou privilegií, ale jak už to tehdy bývalo, v případě, že by se jim zachtělo změnit zaměstnavatele, čekaly je přísné tresty a často i smrt. 

Burano - ostrov krajky

Další povinnou zastávkou na cestě lagunou je Burano. Určujícím a nezaměnitelným znakem tohoto nejveselejšího ostrova jsou domy ve všech možných i nemožných barvách. Kromě barevných domečků přitahuje návštěvníky na Burano ještě jedna atrakce. Zatímco Murano proslavilo sklo, Burano je ostrovem krajek. Krajkářské krámky tam uvidíte takřka všude a podívat se můžete i do krajkářského muzea. 

Benátská laguna je přitom velmi mnohotvárná. Najdete tu místa obydlená, s dobrým lodním spojením, ale také místa téměř liduprázdná. Na řadě ostrovů ostatně nestaví ani žádné pravidelné linky. Pokud se tam chcete podívat, musíte si dopravu zajistit sami. 

Zajímavé nejsou jenom ostrovy, ale také pevninská část laguny. Když se například vypravíte proti proudu řeky Livenzi, můžete se po dřevěných lávkách dostat daleko do mokřadel a bažin. K vidění tu jsou staré rybářské chatrče z rákosí, vzdáleně připomínající obydlí afrických domorodců. Mnohé z nich slouží dodnes svému účelu, jiné se přeměnily ve stylové rybí restaurace. 

  • Burano zdroj: isifa/EPH
  • Krajka z Burana autor: Marco Secchi, zdroj: Isifa/Getty Images

Caorle - Kozí ostrov

V neposlední řadě stojí za zastávku i Caorle, které byste našli v severní části laguny. Přestože Caorle, podobně jako Burano, oslňuje pestrými barvami a novotou zářícími fasádami, ve skutečnosti je i tohle město starší než samotné Benátky. Ačkoliv je teď město pevně svázané s pevninou, kdysi to býval ostrov. Pro množství koz, které se tu pásly, se mu říkalo Kozí ostrov. 

Dnes Caorle patří k vyhlášeným letoviskům. Svůj charakter ale naštěstí neztratilo. Přesvědčit se o tom můžete zejména ve starém přístavu, nad kterým bdí kostel Madony Andělů. Nejvzácnější relikvií, kterou uvnitř najdete, je socha Panny Marie. Připlula sem údajně v sedmém století po moři a rybářům se zapletla do sítí.

Benátky – laguna (zdroj: ČT24)