Stížností na podvodné energetické firmy přibývá. Za odstoupení od smlouvy požadují pokuty

Přibývá stížností na podvodné energetické firmy (zdroj: ČT24)

Několik set stížností na neetické obchodní praktiky u společností, které zprostředkovávají dodavatele energií, eviduje od začátku roku Česká obchodní inspekce. Smlouvy uzavírají po telefonu i podomní pochůzkou. Za zrušení pak po lidech chtějí tisícové pokuty. Nejohroženější skupinou jsou starší lidé.

Alois Krčma v dubnu zvedl telefon a vyslechl si nabídku aukce na dodavatele zemního plynu – v tutéž chvíli plyn už bezmála půl roku odebíral jinde. „Všechny nabídky jsem odmítal a považoval jsem to za bezpředmětné. Pořád činili nátlak všemi směry, že na tom nemůžu prodělat a že oni jsou pro to, aby pro mě vysoutěžili nejlepšího dodavatele,“ svěřil se.

I přesto, že podle svých slov nic nepotvrdil, přišel mu od pořadatele aukce, firmy My Energy, dopis i se smlouvou a informací o tom, že vyhrála akciová společnost Rodinná energie. Obě firmy přitom sídlí na stejné adrese, podle jednatele jsou ale na sobě nezávislé.

„Rodinná energie a. s. se v rozhodné věci stala vítězným dodavatelem, protože nabídla dodávku energií za nižší cenu,“ uvedl k případu jednatel My Energy s. r. o. Jiří Horák. Podle jednatele navíc pan Krčma telefonickou nabídku přijal. Pokud s dodavatelem nesouhlasí, musí zaplatit pokutu 5000 korun za náklady na výběrové řízení. Kvůli tomu se dnes Alois Krčma obrátil na Sdružení obrany spotřebitelů. Tam mu poradili, aby zažádal o nahrávku rozhovoru.

„Často se nám stává, že nahrávky bývají u některých společností sestřihané. Oni se zeptají, jak se jmenujete. Jmenujete se například Alois Vondráček? Vy řeknete ano a přidají – tak děkujeme, že souhlasíte. Tím to končí a vy jste uzavřel smlouvu,“ vysvětlila předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Špatné zkušenosti s My Energy sdílí i další lidé na internetových stránkách. Podle vyjádření společnosti je to ale konkurenční boj.

Příspěvky uživatelů na webu peníze.cz
Zdroj: peníze.cz

„Musíme konstatovat, že jsme se dle uvedených jmen pokusili vyhledat shodu s našimi zákazníky a žádný z přispěvatelů nebyl nikdy naším zákazníkem. Rovněž na trhu působí řada subjektů s obdobným jménem, proto je možné, že dochází k záměně firem,“ vyjádřil se k příspěvkům Horák.

Nejúčinnější obranou je okamžité odmítání nabídek

Společností, které nabízejí levnější dodavatele energií, je ale víc. A stížností na některé z nich v poslední době přibývá. „ČOI řeší tyto problémy, pokud je podezření na nekalou obchodní praktiku. Vedeme i několik správních řízení, probíhají kontroly. Stížnosti se teď objevují mnohem častěji nežli v minulosti, takže je to problém, který veřejnost pálí,“ řekla tisková mluvčí České obchodní inspekce Jana Jelínková.

Prevencí je takové nabídky ihned odmítat, a když už přijde dopis, pak na něj reagovat do 14 dnů odstoupením od smlouvy. „Pokud přijde náš obchodní zástupce domů, kde má předem domluvenou schůzku se zákazníkem, tak se prokáže kartičkou, kde má fotografii a své jméno. Dotyčný člověk si může na naší zákaznické lince ověřit, že to jméno existuje a je opravdu od nás. Pokud podepíše smlouvu takhle doma, může od ní do čtrnácti dnů podle legislativy odstoupit. My ale radíme co nejdřív, aby pak nemusel platit sankce a různé poplatky za zrušení smlouvy,“ řekla tisková mluvčí E.ON Božena Herodesová.

Do dvou týdnů pan Krčma odstoupit nestihl. Se společností se tak pokoušel domluvit až dnes. To se mu to ale nepovedlo. Přesto odpoledne firma České televizi oznámila, že se rozhodla poplatek i přihlášku k odběru plynu stornovat. Kvůli tomu, že si to klient nepamatuje. „Úplně slzím, to je vítězství, že nemáte zdání,“ řekl Krčma.

Pokud chtějí lidé bezpečně ušetřit, doporučuje ČOI využít oficiální on-line porovnávače cen energií a dodavatele oslovit vlastní cestou.

Podvodné firmy s energiemi cílí také na obce nebo školy

Jedna z největších machinací s energiemi, aspoň na jižní Moravě, ještě stále nemá konec. Stovky obcí, škol a dalších institucí před lety uvěřily společnosti Energie pod kontrolou, která jim nabídla výhodné ceny. Nakonec ale místo úspory přišly o peníze, ze společnosti totiž zmizely miliony, a ta tak nevrátila přeplatky za energie. Do insolvenčního řízení se přihlásily stovky věřitelů. Policie už také obvinila ředitele společnosti ze zpronevěry.

Firma Energie pod kontrolou v Reportérech ČT (zdroj: ČT24)

Jednou z obcí, které přišly o peníze, jsou třeba Pozořice na Brněnsku. Dohromady skoro o milion, největší půlmilionovou ztrátu utrpěla místní základní škola. Insolvenční řízení stále běží, o pohledávky se přihlásilo 464 poškozených institucí. Drtivá většina ze zhruba čtvrt miliardy se ale nikdy nenašla a na většinu poškozených se nejspíš ani nedostane. Společnost v minulosti přestala náhle komunikovat, a to i s insolvenční správkyní, a přeplatky za energie nevrátila.

Jediný obviněný, ředitel společnosti David Tejml, je stíhaný na svobodě. Policisté ho obvinili už před rokem, spis je ale velmi rozsáhlý a další vyšetřování ještě potrvá. Podle obhájce Davida Tejmla se obviněný cítí nevinný a peněžní ztrátu svých klientů vysvětluje pouhým nezdarem v podnikání.