Ve zlínské zoo se vylíhly rekordní dvě desítky mláďat želvy ostruhaté

Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhnul rekordní počet mláďat želvy ostruhaté. Podle chovatelů je to díky lepším podmínkám, želvy obývají novou expozici, která byla otevřena loni. Zlínská zoo chová největší africké suchozemské želvy šest let. Dospělý samec váží až devadesát kilogramů, samice bývá menší, dožívají se víc než padesáti let.

Dvě dospělé samice a jednoho samce želvy ostruhaté mohou návštěvníci vidět v expozici damanů a želv v africké oblasti. „Měli jsme čtyřiadvacet oplozených vajec a dvaadvacet je zcela vylíhlých a dvě jsou na cestě,“ řekla chovatelka Kristýna Polášková.

Všechna vejce nesly samice přímo v expozici. „Pro želvy jsme zde připravili kladiště se šedesáticentimetrovou vrstvou písku, kterou doplnily dvě výkonné UV lampy. Díky těmto zářičům jsme v expozici zajistili teplotu vyšší než třicet stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř pětačtyřicet stupňů. A především tato skutečnost zajistila, že poprvé v historii chovu byla všechna snesená vejce oplozena,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Díky podmínkám se zlepšila kondice želv, jsou také aktivnější.

Mládě nepotřebuje péči rodičů

Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku ihned po snesení odebrali a umístili do líhně. „Dokážeme zde vytvořit optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicemi,“ uvedl Štraub.

Čerstvě vylíhnuté mládě váží kolem čtyřiceti gramů, je samostatné a nepotřebuje péči rodičů. „Želvička, když se vylíhne, má na spodní straně krunýře žloutkový váček, který je primární prvotní výživou mláděte. Zatahuje se za dva až pět dní. Po zatáhnutí váčku přemístíme želvičku z inkubátoru do terária, kde už fungují běžným způsobem života,“ uvedla Polášková. Mláďata dostávají několik druhů salátů, strouhanou zeleninu, mrkev, cuketu a vitaminy.

Vzácný druh ohrožený vyhynutím

Zlínská zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017, první mláďata se zde vylíhla v roce 2019. Domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště jižního okraje Sahary, od Senegalu až po Etiopii. „I tento druh je však nyní vzácný a ohrožený vyhynutím. Tyto velké teplomilné želvy mají na každé straně u ocasu dva až tři silné výrůstky, které připomínají ostruhy. Odtud pochází jejich české druhové jméno.

Hmotnost samců se v dospělosti pohybuje kolem 90 kilogramů, délka krunýře bývá 80 centimetrů. Samci mohou být o třetinu větší než samice. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se 50 až 70 let,“ uvedla mluvčí zahrady Romana Mikešová. Zlínská zoo chová pět druhů suchozemských želv. Asii zastupují želvy mohutné a podlouhlé, Afriku želvy ostruhaté a pardálí, Jižní Ameriku želvy pralesní.

Na expozici želv a damanů letos naváže velká průletová supí voliéra, kde budou mimo supů i další druhy ptáků. Otevřít by se měla v létě.