V noci bylo pod minus dvaceti. Na silnicích hrozí sněhové jazyky, v dalších dnech by mohlo opět silně sněžit

Hluboko pod nulu klesly v noci na středu teploty zejména na severu Česka. Mráz by ještě mohl na většině území vydržet celý den. Na horách na severu republiky a také na Českomoravské vrchovině hrozí podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu tvorba sněhových jazyků. Zima bude pokračovat dál. V příštích dnech bude sněžit, na Moravě by v pátek mohlo připadnout až patnáct centimetrů. Nad nulu se průměrné denní teploty zřejmě dostanou až v polovině příštího týdne.

Od úterního večera do středečního dopoledne platila druhou noc v řadě výstraha na silné mrazy s teplotami pod minus 12 stupni Celsia. Zatímco v noci na úterý se týkala jihozápadu Česka, v noci na středu platila na severovýchodě, ale velmi hluboko pod nulu klesly teploty i jinde na severu republiky.

Mráz byl ve srovnání s předchozí nocí přece jenom slabší. Zatímco minulou noc bylo i pod minus 25 stupni, tentokrát naměřili meteorologové nejnižší teplotu pod minus 20 stupni, a to v Orlickém Záhoří na východní straně Orlických hor. Na Jizerce bylo minus 19 stupňů, na Šumavě až minus 18,5 stupně. Mimo hory bylo ale nejchladněji v Moravskoslezském kraji, kterého se ostatně týkala výstraha. Stanice Mošnov naměřila minus 17,8 stupně Celsia, Mořkov minus 17,3 stupně a stanice Opava-Otice 16,9 stupně Celsia pod nulou.

I přes den pod nulou

Ačkoli by se mělo mírně oteplit, průměrné celorepublikové denní teploty zůstanou i v příštích dnech pod nulou. Ve středu bude maximálně minus 5 až minus 1 stupeň Celsia, ve čtvrtek a pátek minus 3 až plus 1 stupeň. Do toho bude sněžit, výjimečně hrozí na jihu území namrzající déšť. Na Moravě a ve Slezsku by mohlo v pátek sněžit i více, ČHMÚ nejspíše vydá výstrahu, podle níž napadne za den pět až patnáct centimetrů.

O víkendu mrazy opět zesílí. Nejchladnějším dnem bude nejspíše neděle, pak začnou teploty zase stoupat a v polovině příštího týdne by se mohly dostat v průměru nad nulu.

Počasí již nepůsobí tak velké potíže na silnicích jako počátkem týdne, kdy sníh ještě padal. Silničáři ale upozorňují na některé problematické úseky. Silnice I/11 přes Suchý Vrch je v úseku Jablonné nad Orlicí – Červená Voda sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Silnice I/56 mezi Bílou a Ostravicí je uzavřena pro kamiony a totéž platí o silnici III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Obě komunikace se nesolí kvůli ochraně zdrojů pitné vody a kamiony vždy, když nasněží, musí jezdit jinudy.

Námraza se může tvořit na silnicích na Uherskohradišťsku či Zlínsku. Se sněhem na komunikacích nižších tříd musejí řidiči počítat například v okolí Hlinska, Holic, Lanškrouna, Poličky, Vysokého Mýta nebo Skutče v Pardubickém kraji i na Opavsku a ve vyšších polohách na horách.

Zejména řidičů se týká aktuálně platná výstraha ČHMÚ, podle které se na některých místech mohou tvořit sněhové jazyky. Platí do půlnoci zejména pro horské oblasti – pás na severu republiky od Jizerských hor po Jeseníky, v Beskydech, vztahuje se také na Českomoravskou vrchovinu a Českou Sibiř.