Hospodářský dvůr v Rymicích ukáže, jak se kdysi pekl chléb. Oprava památky skončila po dvou letech

Události v regionech: Obnova hospodářského dvora v Rymicích (zdroj: ČT)

Hospodářský dvůr z 18. století v Rymicích na Kroměřížsku se dočkal obnovy. Muzeum Kroměřížska získalo díky investici ve výši 130 milionů korun moderní zázemí pro své bohaté sbírky i výzkum. Lidem ale nově nabídne i expozici, která přibližuje život předků. Například to, jakým způsobem připravovali chléb. Hospodářský dvůr i s novými expozicemi se má otevřít v polovině května.

Lidé z Muzea Kroměřížska nyní pracují i na samotných exponátech. Například obnovují secí stroj, který musejí rozebrat a poté ho znovu sestavit. Jen to zabere desítky hodin. Jedním z nejvzácnějších exponátů, který zatím na oprášení starých nánosů čeká, je čistička obilí z druhé poloviny 19. století.

„Mechanickým točením kliky se roztáčely dřevěné lopaty uvnitř a vypadával na jedné straně plevel a na druhé straně obilí,“ popsal funkci čističky obilí etnolog z Muzea Kroměřížska Petr Hlavačka. Všechny exponáty byly doposud uložené v depozitáři muzea, díky záchraně památky v Rymicích,je však teď budou moci vidět i návštěvníci. 

Hlavní expozice se bude věnovat výrobě chleba

Hospodářský dvůr z 18. století se dochoval kompletní. Nevyhnul se však nešetrným zásahům, po druhé světové válce dokonce sloužil také jako kravín. Jeho obnova trvala dva roky a stála 130 milionů korun. Důstojné zázemí v něm teď najdou nejvzácnější sbírkové předměty.

Srdcem všeho by měla být expozice věnovaná chlebu. „Zaujímá to nejposvátnější místo v minulosti našich předků . Zadělávání těsta mělo své rituály. U hospodyněk si nejvíce cenili toho, když dokázala upéct vynikající chleba,“ říká Hlavačka. 

Podle vedoucího konzervátorské dílny Muzea Kroměřížska Dušana Kočnera bude v nové expozici zhruba sedmdesát předmětů. Nejdříve ale všechny projdou rukama konzervátorů. Lidé by si je mohli v plné kráse prohlédnout už v polovině května.