V Krušných horách jsou stovky starých uhelných dolů, které se propadají

Opuštěné těžební jámy v Krušných horách (zdroj: ČT24)

Báňští záchranáři varují před nebezpečnými propady starých uhelných dolů. Díry se objevují v lesích v Krušných horách nebo jejich blízkém okolí. Jsou to zbytky stovky let starých těžebních jam, které se začaly bortit.

Vrstva uhlí, která se táhne pod Krušnými horami, je dvacet metrů široká. Kvůli ní tam vzniklo postupně na šestnáct set hlubinných dolů. Muzejní expozice ukazuje, že chodby ve starých šachtách držely jen dřevěné trámy. „Oni to vytěžili a díra, kterou se lezlo do šachty, se zasypala. Zbytek šachty zatopila voda, ale ta postupně zničila dřevo,“ vysvětlil ředitel Podkrušnohorského technického muzea Zbyněk Jakš.

Důlní propady často najdou lidé během procházek lesem. Záchranáři je vyzývají, aby místa nahlásili. „Jakýkoli otvor do země v lesích v naší oblasti znamená, že je tam staré důlní dílo,“ řekl ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Most Radim Slabák.

Záchranáři pak staré štoly zabezpečí. „Jednalo se o chodbu, která zpřístupnila hnědouhelnou sloj,“ ukázal báňský záchranář Tomáš Vácha na jeden právě zabezpečený propad. Uvnitř museli záchranáři pracovat v dýchacích přístrojích. Bylo tam příliš oxidu uhličitého. „Den předtím si uvnitř hrály děti, takže ty měly obrovské štěstí,“ poznamenal Vácha.

Krušnohoří a jeho hornické památky jsou součástí UNESCO. I proto část vchodů do starých šachet mění záchranáři na turisticky zajímavá místa.