Jihočeský kraj se chystá pokutovat pediatry, kteří nechtějí sloužit na dětské pohotovosti

Jižní Čechy řeší problém s dětskou pohotovostí (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj chce zavést nová opatření, která by měla zaručit pravidelný chod dětské pohotovosti. Sloužícím lékařům navýší odměny, těm ostatním bude hrozit správní řízení a pokuty.

Problém uzavřené dětské pohotovosti potrápil rodiče z Českobudějovicka za poslední týdny několikrát. Obsadit službu pediatry se nedařilo zejména o víkendech a o svátcích. Na přelomu roku nefungovala dokonce čtyři dny za sebou.

Vedení Jihočeského kraje chce službu po lékařích vymáhat. Sloužící dostanou vyšší odměny, nesloužícím bude hrozit pokuta. „Opravdu považuji za nefér, aby se na pohotovosti neustále střídalo patnáct lékařů a ostatních dvacet se tvářilo, že se jich to netýká,“ poznamenal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Problém trvá roky, je i v jiných krajích

Význam služby si uvědomuje také pediatrička Michaela Güklhornová. Vedle práce ve své ordinaci je na pohotovosti dvakrát do měsíce. „Je to naše základní povinnost. Já jsem deset let pracovala v nemocnici, kde jsou služby součást pracovního procesu. Když jsem tam skončila, tak jsem brala jako automatickou volbu, že půjdu pomáhat sloužit na pohotovost,“ řekla.

Neochota některých lékařů zapojit se do služeb na pohotovosti není podle České pediatrické společnosti jen záležitostí Českobudějovicka. „Obsazování dětských pohotovostí je problém celoplošný v rámci celé republiky. Trvá možná více než deset let. To, co dělá Jihočeský kraj, je poslední pokus, jak lékaře přinutit,“ řekl místopředseda České pediatrické společnosti René Hrdlička.

Asociace krajů, v jejímž čele stojí právě jihočeský hejtman Kuba, by o situaci chtěla do budoucna jednat s ministerstvem zdravotnictví.