Podnikatel chce po třiceti letech obnovit sjezdovku na Rozárce. Ekologům se záměr nelíbí

Události v regionech: Ekologům se nelíbí záměr obnovit sjezdovku na Rozárce (zdroj: ČT24)

Záměr vybudovat v lokalitě Rozárka na okraji Hradce Králové na místě bývalé sjezdovky novou s umělým povrchem a restaurací podpořili na jaře zastupitelé města. Ekologové jsou ale proti projektu, v lokalitě proto provádějí nezávislý průzkum zaměřený na ochranu životního prostředí. Vznikla také petice.

Lokalita Rozárka je častým cílem procházek Hradečanů, ještě před třiceti lety se na kopci lyžovalo. Obnovit sjezdovku a vybudovat restauraci podle návrhu architekta Davida Vávry chce podnikatel Petr Smola. „Sloupy jsou rezavé, lampy vysloužilé, všude se válejí odpadky, nikdo je neuklízí,“ popsal současnou podobu místa.

Pro záměr investora schválili zastupitelé právo stavby na pozemcích města do konce roku 2052. „Občané se vyjadřovali, že by to vítali, myslím si, že by se město mělo vůči takovým investorům chovat vstřícně,“ poznamenal náměstek primátora Hradce Králové Pavel Marek (za ANO).

Vizualizace sjezdovky s restaurací na Rozárce
Zdroj: hradeckralove.org

Louka je zřejmě domovem zvlášť chráněných brouků

Nezávisle na investorovi nyní provádějí průzkum lokality ekologové, zjistili výskyt zvlášť chráněných živočichů. Na Rozárce nalezli přes osm set popsaných druhů hmyzu, a to území zkoumali pouze půl roku. „Je to ideální domov pro některé vrbounovité brouky, konkrétně pro nosorožíka kapucínka, pro zdobence nebo zlatohlávky,“ vyjmenoval biolog a vedoucí průzkumu Miroslav Mikát.

„Investor si musí minimálně zažádat o výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů. Podle nás by ji neměl získat, protože veřejný zájem na ochranu přírody zde převažuje,“ poznamenal spolupředseda Zelených Hradec Králové Hynek Kaplan.

Investor je připraven o výjimku požádat. „V případě, že nám výjimka bude udělena, budeme pokračovat na projektu, v případě, že nám nebude vyhověno, bude projekt zastaven,“ řekl. Zatím počítá s otevřením sjezdovky s celoročním provozem v roce 2023.