Praha chystá úpravu vyhlášky týkající se volného pohybu psů. Zabývat se bude i připomínkami obyvatel

Praha upraví vyhlášku o pohybu psů bez vodítka (zdroj: ČT24)

Praha připravuje novelu vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, která řeší úpravu volného pohybu psů. Hlavní město trvá na tom, že míst, kde je možné psy venčit, neubude. Tvrdí dokonce, že by jich mělo být ještě víc. Současně ale pražský magistrát uznává, že takových prostranství je málo v centru města, to ale není vyhláškou, může za to hustá zástavba.

Řada Pražanů pravidla pro volný pohyb psů respektuje, ne vždy s nimi však souhlasí. Například Nikol Mrázková chodí svého psa venčit dvakrát denně do pražských parků. Na některých místech je venčení psů zakázané, podle ní by to však v zimě nemusel být takový problém. „Není využívaný nikým, kdo by tam chodil na deku. A přijde mi, že v zimě by to mohlo být určené pro psy,“ míní. 

Vyhrazená místa, kde může být pes mimo vodítko, jsou teď značená piktogramy. Nově ale mají být vyjmenovaná přímo ve vyhlášce. „Volný pohyb psů je v Praze zakázaný několik let. To si ta vyhláška s sebou nese, proto jsou ty výjimky, kde je volný pohyb psů povolený. Musíme respektovat nejen pejskaře, ale i lidi, kteří jsou tam s kočárky,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Jiný pohled než pejskaři mají na problematiku právě například rodiče malých dětí. „Měl jsem zkušenost, a nebylo to pejskem, ale pejskařem. Nějaký pitbull očuchával mého pětiletého syna, tak jsem majiteli řekl, aby si psa uvázal. Hrubě odpověděl, že se nemám co starat,“ popsal svou zkušenost Jakub Luskač, který parky navštěvuje se svými dětmi. 

Přestupků mezi pejskaři přibylo

To, že pejskaři pravidla porušují, potvrzuje i město. „Minulý rok jsme řešili více než 2700 přestupků, což je o dvě stě víc než v roce 2020. Strážníci uložili 280 pokut v celkové výši 42 tisíc korun,“ uvedla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. 

K podobě novelizované vyhlášky se mohla vyjádřit i veřejnost, a to od 7. prosince do 7. ledna. Připomínek přišlo celkem 120 –⁠ čtyřicet od městských částí a osmdesát od lidí. Všemi návrhy se bude teď město zabývat, novou vyhlášku by pak mohli zastupitelé projednat už na lednovém zasedání.