Veterináři utratili stovky hus z dalšího jihočeského hejna nakaženého ptačí chřipkou

Veterináři utratili šestisethlavé husí hejno z komerčního chovu u obce Údolí nedaleko Nových Hradů, ve kterém se potvrdila ptačí chřipka. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Majera samo uhynulo pětašedesát ptáků, zbytek veterináři spolu s hasiči a policií zlikvidovali v sobotu kolem poledne.

Poslední husy z nakaženého hejna utratili veterináři hodinu po dvanácté, uvedl šéf krajské veterinární správy František Kouba. Veterinářům pomáhaly dvě desítky hasičů z Českých Budějovic a Trhových Svin, řekla mluvčí hasičského sboru Vendula Matějů. Hasiči také po likvidaci hejna sanovali halu, kde se husy nacházely, antivirotickým přípravkem. 

Hejno od Kachního rybníka u obce Údolí bylo další nakaženou částí chovu hus a kachen, který provozuje Rybářství Nové Hrady, a veterináři v něm utratili již dva tisíce ptáků. „Rybník se nachází v těsném sousedství rybníku Velebil, na němž již byla ptačí chřipka v chovu hus stejného chovatele potvrzena,“ uvedl Majer. 

Vyšetření potvrdila podtyp ptačí chřipky H5N1, jak moc je patogenní, a tudíž nebezpečná pro člověka, bude podle Majera známo příští týden. „Byly to mladé husy vytříděné z těch chovných a počítali jsme, že z toho nahradíme nějaké hejno, ale bohužel jsou také pozitivní, tak dojde k utracení,“ řekl ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Nákaza se podle něj zatím nepotvrdila v chovu na Jakulském rybníku, který je genetickou rezervou české husy.

Od potvrzení nákazy u Velebilu bylo hejno z Kachního rybníka uzavřeno v halách. Přesto se v něm ptačí chřipka objevila. „I když se to teď zavřelo, tak tam už je určitá inkubační doba. A mladší husy zřejmě jsou choulostivější než ty starší,“ podotkl František Kouba. Rybářství Nové Hrady mělo v chovech na pět tisíc ptáků, nákazu tam zřejmě zavlekli volně žijící jedinci. 

V souvislosti s novým potvrzením ptačí chřipky se podle něj výrazně již nezmění mimořádná veterinární opatření, která stanovují i ochranná pásma. „V podstatě se nic nemění, pouze klasifikace, protože do toho zahrnujeme další hejno, museli jsme vydat rozhodnutí o změně opatření,“ řekl Kouba.

Před chovy provozovanými Rybářstvím Nové Hrady se v jižních Čechách ptačí chřipka naposledy potvrdila v polovině listopadu v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Veterináři vyhlásili mimořádná opatření a stanovili ochranná pásma. Ve tříkilometrové zóně jsou dva velkochovy, kde je přes sto tisíc ptáků.

V Evropě roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících zvířat, tak v chovech. V Česku letos veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.