Po roční pauze startuje Pálavské vinobraní. Ulice Mikulova provoní víno, burčák i tradiční pokrmy

V Mikulově začíná Pálavské vinobraní (zdroj: ČT24)

V pátek začíná v Mikulově 74. ročník tradičního Pálavského vinobraní. Třídenní oslavy vína se loni kvůli pandemii nekonaly. Letošní ročník nabídne řadu ochutnávek, a to nejen vína a burčáku, ale také dalších moravských specialit. V rámci vinobraní se uskuteční i Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti. Návštěvníci slavností se musejí podrobit několika omezením v souvislosti s covidem.

Návštěvníci Pálavského vinobraní v Mikulově budou muset prokázat, že nejsou infekční. Znamená to, že musejí mít průkaz o provedeném očkování, potvrzení o prodělání nemoci covid-19 nebo negativní test na koronavirus. Přímo na Komenského náměstí je testovací centrum, kde testuje Český červený kříž. 

„Poslední Pálavské vinobraní bylo v roce 2019, tam jsme měli zhruba 15 tisíc návštěvníků,“ řekla ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová Petra Eliášová. Dodala, že letos by mohlo dorazit i dvacet tisíc návštěvníků za den, a to i přesto, že lidé by měli dodržovat dvoumetrové rozestupy. Společnost si totiž nechala vypracovat analýzu, která k takovému číslu došla na základě rozlohy všech osmi stanovišť v Mikulově. 

Pálavské vinobraní
Zdroj: ČT24

„Upozorňovali jsme naše návštěvníky, aby si vstupenku koupili zavčasu, protože je možné, že když dojdeme k nějaké hranici, pokladny zavřeme a už se sem nikdo nedostane,“ řekla Eliášová s tím, že každý den se bude počítat znovu, a tak se lidé nemusejí bát, že když se nedostali na vinobraní například v pátek, nedostanou se ani v sobotu či neděli. 

Na vinobraní s loňskou vstupenkou

Důležitou informací pro fanoušky vinobraní je také to, že letošní akci mohou navštívit i na nevyužitou vstupenku z loňského ročníku, který se kvůli covidu nekonal. Eliášová uvedla, že většina lidí loni vstupenky navrátila a nechala si je právě na letošní vinobraní. „Ti, co mají na vstupence Pálavské vinobraní 2020, do areálu vpuštěni budou. Tam jim to vymění za pásku,“ řekla. 

Velká část programu je podle ředitelky Mikulovské rozvojové ve folklórním duchu, a to zejména v historické části města. Jedná se například o cimbálovou muziku, brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů či spoustu místních lidových souborů. Kromě folkloru se návštěvníci mohou těšit i na současné umělce, například kapelu Wohnout, Mig 21 nebo Martu Jandovou a Olympic. 

  • Pálavské vinobraní má v oblasti dlouholetou tradici. První se konalo v Klentnici v roce 1947. Před čtyřiceti lety bylo přesunuto do Mikulova. Místní si při něm připomínají události z roku 1403, kdy jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení krále Václava IV. Každoročně v pátečních večerních hodinách proto vyráží z náměstí jednotka těžkooděnců v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna do Vídně, aby mohl v sobotu v pravé poledne lid oslavovat příjezd českého krále.