Mrakodrap v centru Ostravy bude nižší, o jednu věž chudší a jeho stavba se protáhne

Podoba mrakodrapu, který v centru Ostravy plánuje postavit soukromý investor, se změní. Bude zhruba o osm metrů nižší a jen s jednou věží. Přesto stále půjde o nejvyšší budovu v republice. Už nyní developer od města koupil pozemek za dvaašedesát milionů korun. Kvůli pandemii ale plánování stavby nabírá zpoždění.

Původně plánovaný mrakodrap v centru Ostravy měl být vysoký 238 metrů, mít dvě věže a svou výškou víc než dvojnásobně přesahovat zatím nejvyšší budovu v zemi, 111 metrů vysoký brněnský AZ Tower. Už nyní developer ví, že stavba bude vypadat jinak.

„Současný architektonický návrh počítá pouze s věží jednou, zato s velmi osobitým názorem a námětem,“ řekl mluvčí developera RT Torax Jindřich Vaněk. Stavba se pak sníží na zhruba 230 metrů. Developer se pro změnu návrhu rozhodl i kvůli odplyňovacímu vrtu. Ten totiž stojí v bezprostřední blízkosti pozemku. Vizualizace nové podoby mrakodrapu zatím není k dispozici.

Město Ostrava už společnosti prodalo pozemky. Jejich cena je téměř dvaašedesát milionů korun. I nadále se ale stavbou bude zabývat. „Zjistíte skutečnosti, které realizaci původního záměru znemožňují. V principu s tím ale problém nemáme, je to situace standardní, ale my ji musíme vyhodnotit v kontextu smlouvy a případné změny musí schválit zastupitelstvo města,“ vysvětlila náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO).

Nejvyšší budovy v Česku
Zdroj: Wikipedia.org

Stavba bude mít zpoždění až rok a půl

Už nyní investor počítá se zpožděním. To vzniklo i kvůli koronavirové pandemii, kdy nemohli přijet odborníci, kteří zkoumali podloží, na kterém by stavba měla vzniknout. Dosáhnout by mohlo až osmnáct měsíců.

„Chybí nám zhruba loňský rok, který nebyl standardní a během kterého jsme nemohli pracovat v tempu, ve kterém bychom chtěli. Současně očekáváme zpoždění i do budoucnosti, protože už dnes je jasné, že se projeví pomalejší dodávky komponentů nutných pro takovou stavbu,“ řekl Vaněk.

Nadále probíhají i práce na přípravách přestavby jiné výškové budovy v Ostrčilově ulici. Město nyní připravuje návrh smlouvy a zadávací dokumentaci. Jakmile to schválí zastupitelstvo, začne výběr investora. Ten by měl realizovat stavbu podle návrhu ateliéru architektky Evy Jiřičné.